Cauta, oare, Statele Unite - dupa acordul in doarul nuclear si un schimb de detinuti cu Iranul, ambele fara precedent - sa se reconcilieze cu Republica islamica, in contextul in care aceasta figura pana acum cativa ani pe "Axa Raului", se intreaba AFP in pagina electronica.

Presedintele Barack Obama a folosit cuvinte mari duminica pentru a saluta "progrese istorice" ale Washingtonului si Teheranului, iar omologul sau iranian si-a exprimat satisfactia fata de deschierea unei "noi pagini".

In pofida acestui "dezghet", locatarul Casei Albe s-a abtinut sa vorbeasca despre normalizarea relatiilor cu fosta oaie neagra a Americii, la 35 de ani dupa intreruperea relatiilor diplomatice, in urma Revolutiei islamice. El nu a evocat nici o rasturnare a aliantelor in Orientul Mijlociu, dupa ce Statele Unite s-ar apropopia de Iranul siit si ar abandona monarhiile sunnite de la Golful Persic si Israelul, scrie MEDIAFAX.

Insa Washingtonul este deja departe de retorica din anii 2000, cand fostul presedinte republican George W. Bush plasa Teheranul pe faimoasa "Axa a Raului". Mollahii denuntau, tot atunci, "Marele Satan". Iar, atunci, ce vrea sa faca mai departe administratia Obama cu puterea siita? "Trebuie sa incercam sa vedem daca exista sau nu vreun domeniu in vederea unei cooperari suplimentare sau cel putin a unui dialog constructiv asupra altor subiecte", a raspuns duminica un oficial american de rang inalt.

"Iranul, programul lui Obama"

Joseph Bahout, un cercetator la Fundatia Carnegie, vede in acest lucru proba faptului ca "in fond, software-ul lui Obama este Iranul". Aceasta administratie "crede profund ca Iranul este un partener natural pentru viitor", a declarat acest expert pentru AFP.

In fapt, Washingtonul si Teheranul si-au dovedit sambata reusita dialogului pe care l-au purtat. Dupa aproape patru ani de negocieri secrete si oficiale, ele au pus in vigoare acordul istoric privind programul nuclear iranian si au anuntat simultan un schimb de detinuti fara precedent. "Noi am facut demonstratia faptului ca, in timp, o diplomatie tenace produce rezultate", s-a laudat oficialul american de rang inalt citat.

Pentru reusita repatrierii iraniano-americanilor detinuti in Iran, printre care se afla si corespondentul The Washington Post Jason Rezaian, au fost necesare 14 luni de negocieri - ultrasecrete - intre diplomati si reprezentanti ai serviciilor de informatii din cele doua tari.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Discutiile au avut aloc adesea la Geneva, cu complicitatea autoritatilor elvetiene, a povestit alt cadru al administratiei americane. Negociatorii se intalneau in sali discrete de hotel de lux, in marja negocierilor in dosarul nuclear dintre sefii diplomatiilor celor doua tari, John Kerry si Mohammad Javad Zarif.

Palatele Vienei au fost si ele teatrul acestor negocieri secrete, toamna trecuta, cand marile puteri, Arabia Saudita si rivalul sau iranian redactau un plan de pace pentru Siria.

Conflictul sirian a permis, astfel, apropierea dintre Washington si Teheran.
"Iranul se afla la masa negocierilor pe tema Siriei", si-a exprimat satisfactia oficialul american. Si chiar daca "avem diferente profunde cu Iranul pe tema Siriei, vrem sa vedem daca ei vor sa implice in mod constructiv in proiecte regionale si daca inteleg ca razboiul civil nu va fi solutionat atat timp cat (presedintele sirian) Bashar al-Assad se va afla la putere", a adaugat el.

"Reechilibrare" in Orientul Mijlociu

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

In opinia unor specialisti, administratia Obama nutreste speranta ca o "reechilibrare" strategica americana in Orientul Mijlociu - in favoarea Teheranului si in detrimentul Riyadhului - va putea sa puna capat conflictelor din Siria, Yemen sau Liban, in care se infrunta armata, in mod indirect, Republica islamica siita si monarhia petroliera saudita sunnita.

Insa presedintele democrat va parasi Casa Alba pe 20 ianuarie 2017


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.