Curtea Suprema a Canadei a decis sa permita sinuciderea asistata medical pe teritoriul intregii tari, in anumite circumstante, oferind totodata Guvernului o perioada suplimentara de timp in vederea adoptarii unei legi cu privire la aceasta practica, relateaza Reuters online.

Hotararea a fost luata dupa ce oficiali au confirmat ca un pacient a fost deja ajutat sa moara in provincia francofona Quebec. Curtea a anulat o interdictie a sinuciderii asistate medical in februarie, plasand astfel Canada printre cele cateva tari occidentale care au legalizat-o. Insa hotararea va intra in vigoare peste un an, pentru a oferi astfel timp Guvernului sa creeze legislatia necesara.

Calendarul a fost intrerupt din cauza alegerilor din octombrie si infrangerii Guvernului conservator de catre liberalii premierului Justin Trudeau. Noul ministru al Justitiei a solicitat ca hotararea sa fie suspendata pentru o perioada suplimentara de sase luni. In schimb, Curtea a dat unda verde ca sinuciderea asistata sa inceapa acum, in anumite conditii, si a oferit Guvernului federal un termen de patru luni sa prezinte o lege nationala in acest sens.

Guvernul canadian a anuntat ca respecta hotararea si ca perioada suplimentara va ajuta la dezvoltarea unei abordari "care sa-i protejeze pe cei mai vulnerabili dintre noi, respectand totodata demnitatea inerenta tuturor canadienilor". Potrivit unor sondaje de opinie, sinuciderea asistata medical este larg sustinuta, insa aceasta problema ii divizeaza pe politicieni in Parlament, care depun eforturi sa gaseasca o modalitate prin care sa-i protejeze pe canadienii vulnerabili si sa le respecte totodata drepturile si optiunile la sfarsitul vietii.

Curtea a decis sa le permita medicilor sa faciliteze moartea pacientilor in provincia Quebec, unde in decembrie a intrat deja in vigoare o lege in acest sens. Dupa schimbarea legislatiei provinciei pe 10 decembrie, o persoana s-a sinucis asistat in orasul Quebec, a anuntat intr-un e-mail un purtator de cuvant al Serviciilor de sanatate si sociale din regiunea orasului Quebec.

Citeste si:
Detalii despre starea reală a lui Michael Schumacher, făcute...
Detalii despre starea reală a...

Este imposibil sa se spuna daca este vorba despre prima sinucidere asistata in baza noii legi, in contextul in care Quebecul nu tine asemenea statistici in prezent, a declarat Joanne Beauvais, o purtatoare de cuvant a ministrului Sanatatii acestei provincii, Gaetan Barrette.

Curtea Suprema stabileste ca cei din afara Quebecului se pot adresa curtilor superioare de la nivelul provinciilor in care locuiesc pentru a obtine autorizatia judiciara, in cazul in care "doresc sa-si exercite drepturile" la o moarte asistata medical.

Hotararea de vineri a fost adoptata cu cinci voturi la patru. Presedintele Curtii Supreme Beverley McLachlin si alti trei judecatori nu au fost de acord cu acordarea acestei scutiri in Quebec si nici altor persoane, in cazul Carter impotriva Canadei (Procurorul general), 2016 SCC 4.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.