Turcia intentioneaza sa le acorde refugiatilor sirieni permise de munca, pentru a-i determina sa nu mai migreze, a anuntat luni Volkan Bozkir, ministrul turc pentru Afaceri Europene, in contextul unor eforturi UE de a reduce afluxul de migranti, relateaza Reuters in pagina electronica.

Bozkir a facut aceasta declaratie in urma unei intalniri cu vicepresedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, care declara saptamana trecuta ca Uniunea Europeana (UE) este departe de a fi multumita de eforturile depuse de Turcia pentru a impiedica migrantii sa traverseze Marea Egee in Grecia.

"Incercam sa reducem pesiunea migratiei ilegale, oferindu-le sirienilor din Turcia permise de munca", a declarat Bozkir pentru presa, in urma intalnirii, la Ankara, cu Timmermans.

Peste 150.000 de persoane au intrat ilegal in Turcia in 2015, iar autoritatile turce au oprit in medie 500 de migranti pe zi, a spus Bozkir. Turcia gazduieste cel mai mare numar de refugiati la nivel mondial, in cadrul celei mai importante miscari migratorii inregistrate vreodata in lume.

Peste 2,2 milioane de sirieni au cautat refugiu in Turcia de la inceputul razboiului civil in tara lor, care intra in al saselea an. Alti 200.000 de refugiati irakieni s-au refugiat in aceasta tara, iar migranti din Iran, Afganistan si Africa folosesc Turcia ca punct de tranzit catre Europa. Turcia, care aspira sa adere la UE, a incheiat in noiembrie un acord cu UE cu scopul de impiedica migrantii sa plece spre Europa, in schimbul unui pachet de ajutoare in valoare de peste trei miliarde de euro, a unei intelegeri cu privire la o liberalizare a regimului vizelor pentru cetatenii si relansarii negocierilor de aderare la blocul european al Celor 28.

Guvernul turc a analizat un plan prin care sa-i ajute pe sirieni sa-si castige traiul, insa acesta este afectat de o rata a somajului de peste 10%, in contextul in care cresterea economica incetineste. Sute de mii de sirieni si alti straini muncesc ilegal, in schimbul unor salarii mici, insa doar aproximativ 6.000 de sirieni au primit permise de munca, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), o Agentie ONU.

In prezent, refugiatii aflati sub protectie temporara pot munci in cadrul comunitatii refugiatilor din Turcia, de exemplu ca medici sau profesori in tabere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.