Principiile Schengen si cele referitoare la libera circulatie in interiorul Uniunii Europene sunt "in pericol", a apreciat, luni, un reprezentant al Guvernului german, dupa decizia luata de statul danez privind introducerea controalelor la frontiera cu Germania, relateaza Le Figaro in editia online.

"Libera circulatie este un bun pretios (...)", a declarat Martin Schäfer, purtatorul de cuvant al ministrului german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier.

"Spatiul Schengen este foarte important, dar este in pericol", a adaugat acesta.

Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, a anuntat, luni, ca Danemarca introduce controale temporare la frontiera cu Germania, la cateva ore dupa ce in Suedia au intrat in vigoare controalele de identificare a persoanelor care intra pe teritoriul tarii.

"Introducem controale temporare la frontiera cu Germania, dar intr-un mod adecvat", a declarat premierul danez, adaugand ca aceste controale nu vor pune probleme cetatenilor danezi sau germani "obisnuiti", daca acestia doresc sa traverseze granita.

"Daca Uniunea Europeana nu poate sa-si protejeze frontierele externe, si mai multe tari vor fi fortate sa introduca la granite controale temporare", a avertizat Rasmussen, explicand ca decizia de luni a fost luata ca reactie la hotararea Suediei de a introduce controale de identificare la frontiera celor doua state.

Suedia a anuntat luni intrarea in vigoare a unui sistem privind controale de identificare a persoanelor care intra in tara din Danemarca, intr-o incercare de a limita numarul de imigranti din tara. Calatorii vor fi nevoiti sa prezinte un document de identificare pentru a fi lasati sa patrunda in zona de traversare a Podului Öresund, principala poarta de intrare a refugiatilor in tara, care face legatura intre Suedia si aeroportul din Copenhaga, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.