Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, a anuntat, luni, ca Danemarca introduce controale temporare la frontiera cu Germania, la cateva ore dupa ce in Suedia au intrat in vigoare controalele de identificare a persoanelor care intra pe teritoriul tarii, informeaza site-ul postului Deusche Welle.

Controalele la frontiera cu Germania sunt temporare, a indicat Rasmussen, desi nu a precizat exact pentru cat timp vor fi mentinute.

"Introducem controale temporare la frontiera (cu Germania), dar intr-un mod adecvat", a declarat premierul danez, pentru AP, adaugand ca aceste controale nu vor pune probleme cetatenilor danezi sau germani "obisnuiti" daca doresc sa traverseze granita.

"Daca Uniunea Europeana nu poate sa-si protejeze frontierele externe, si mai multe tari vor fi fortate sa introduca la granite controale temporare", a avertizat Rasmussen, explicand ca decizia de luni a fost luata ca reactie la hotararea Suediei de a introduce controale de identificare la frontiera celor doua state.

Tot luni, Suedia a anuntat intrarea in vigoare a unui sistem privind controale de identificare a persoanelor care intra in tara din Danemarca, intr-o incercare de a limita numarul de imigranti din tara. Calatorii vor trebui sa prezinte un document de identificare pentru a fi lasati sa treaca mai departe, in zona de trecere a Podului Öresund, principala poarta de intrare a refugiatilor in tara, care face legatura intre Suedia si aeroportul din Copenhaga.

Controalele au intrat in vigoare, incepand de la miezul noptii de duminica spre luni, in Gara daneza Kastrup si pe aeroportul din Copenhaga, de unde pleaca trenuri care traverseaza Podul Öresund catre Suedia. Au fost instalate aproximativ 30 de puncte de trecere.Toti calatorii care doresc sa ajunga in Suedia trebuie sa prezinte un document de identitate - pasaport, card national de identitate, permis de conducere, etc. Aceasta masura vizeaza, de asemenea, feriboturile care traverseaza Stramtoarea Öresund.

Incepand de luni, 4 ianuarie, companiile de transport vor fi amendate daca pasagerii intra in Suedia fara un act de identificare foto. Ministrul suedez al Infrastructurii, Anna Johansson, a anuntat in decembrie ca operatorii de transport care nu respecta aceste cerinte pot fi amendati cu pana la 50.000 de coroane suedeze (5.400 euro).

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

La scurt timp dupa ce Suedia a anuntat implementarea acestei masuri, un purtator de cuvant al Germaniei a declarat ca zona Schengen "este in pericol", potrivit agentiei de presa AFP.

Suedia se confrunta cu cel mai mare numar de imigranti dintre statele europene, dupa Germania. Aproximatv 160.000 de solicitari de azil au fost depuse in Suedia in 2015, cei mai multi solicitanti fiind refugiati sirieni, irakieni sau afgani, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.