Premierul Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, propune o dezbatere pentru adoptarea unor eventuale modificari ale Conventiei de la Geneva privind drepturile refugiatilor, argumentand ca Uniunea Europeana nu poate face fata afluxului de extracomunitari.

Danemarca a fost prima tara care a semnat Conventia de la Geneva, in 1951, document reprezentand baza juridica pentru drepturile refugiatilor in intreaga lume, scrie MEDIAFAX.

Acum, in contextul valului de refugiati extracomunitari, Guvernul danez cere modificarea Conventiei de la Geneva. "Vine o vreme cand sunt necesare dezbateri pentru adaptarea la regulile jocului", a declarat Lars Rasmussen intr-un interviu acordat postului danez TV 2. Intrebat daca se refera la modificarea conventiilor privind drepturile refugiatilor, Rasmussen a explicat: "Da. Este clar ca de la un anumit punct, daca Europa nu va putea gestiona aceasta situatie, este necesara o discutie".

Unul dintre aspectele pe care Copenhaga le-ar vrea modificate se refera la refugiatii care tranziteaza Turcia. "Daca un refugiat sta in Turcia doi sau trei ani, intr-o tara in care nu este razboi, se pune intrebarea daca aceasta persoana poate solicita azil in Europa? Reglementarile actuale prevad ca se poate, dar vrem sa discutam acest lucru", a subliniat Rasmussen.

Un alt aspect este legat de dreptul refugiatilor de a-si aduce rudele in tara in care primesc azil. Danemerca vrea intregirea familiilor abia dupa trei ani, dar nu poate aplica aceste prevederi din cauza Conventiei de la Geneva. Circa 18.500 de imigranti au solicitat azil in Danemerca in 2015.

Danemarca incearca de cateva luni sa descurajeze venirea refugiatilor. Dupa inasprirea controalelor la frontiere, politicienii danezi pledeaza acum pentru confiscarea bunurilor de valoare cu care vin imigrantii extracomunitari. Parlamentul Danemarcei va dezbate in ianuarie un proiect de lege ce prevede confiscarea bijuteriilor si sumelor in numerar gasite asupra imigrantilor extracomunitari care ajung pe teritoriul danez, oficiali danezi argumentand ca este normal ca refugiatii sa contribuie la buget daca au posibilitatea. Un proiect de lege care prevede confiscarea bijuteriilor sau sumelor in numerar de peste 3.000 de coroane daneze (circa 400 de euro) gasite asupra extracomunitarilor va fi dezbatut in ianuarie in Parlamentul de la Copenhaga, avand sanse mari sa fie aprobat, data fiind majoritatea de dreapta. Proiectul de lege nu prevede confiscarea telefoanelor mobile. Controversata initiativa a starnit reactii ostile, fiind comparata cu masuri luate in perioada nazista impotriva evreilor si romilor.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.