Un acord fara precedent, care prevedea evacuarea, sambata, a mii de jihadisti din cadrul gruparilor Statul Islamic si Frontul al-Nusra, dar si a unor civili, din trei cartiere situate in sudul Damascului, a fost "suspendat", au anuntat surse apropiate negocierilor si un ONG, relateaza AFP online.

Acest anunt a fost facut la o zi dupa uciderea - intr-un raid al regimului - a lui Zahrane Allouche, liderul puternicei militii islamiste Jaich al-Islam (Armata Islamului), principala grupare rebela din regiunea Damascului.

"Evacuarea combatantilor Daech (acronimul arab al Statului Islamic) si ai altor grupari din cartierul Hajar al-Aswad a fost suspendata, iar autobuzele care urmau sa-i transporte au plecat inapoi, din cauza uciderii lui Zahrane Allouche", a anuntat o sursa din domeniul securitatii apropiata negocierilor. In virtutea acestui acord, in total aproximativ 4.000 de persoane - combatanti din cadrul Statului Islamic, Frontului al-Nusra, filiala siriana a organizatiei Al-Qaida, si civili - urmau sa fie evacuate incepand de sambata din tabara pentru refugiati palestinieni Yarmouk si din cartierele vecine Qadam si Hajar al-Aswad.

Ele urmau sa fie transferate fie catre Rakka, "capitala" de facto a Statului islamic, in nordul Siriei, fie catre Marea, o localitate din provincia Alep, aflata sub controlul unor grupari rebele islamiste si Frontului al-Nusra.

Sursa citata a precizat ca "1.200 de persoane urmau sa plece sambata, insa uciderea lui Zahrane Allouche ne-a intors inapoi, la punctul de plecare".

"Jaich al-Islam urma sa securizeze trecerea catre regiuni de la est de Damasc" a autobuzelor care urmau sa plece spre Rakka, a precizat aceasta sursa. Alta sursa apropiata dosarului a declarat ca "acordul este in continuare pe masa", dar ca "aplicarea lui a fost amanata din cauza unor probleme logistice".

"Acordul a fost blocat din cauza unor probleme logistice, dar nu a fost anulat", a subliniat, la randul sau, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului Rami Abdel Rahmane, care a precizat ca "dificultatea de a securiza trecerea" a antrenat aceasta suspendare.

Citeste si:
Bashar Al Assad a supraviețuit unei tentative de asasinare la Damasc
Bashar Al Assad a...

Plecarea urma sa aiba loc in virtutea unui acord fara precedent intre regim si reprezentanti ai populatiei locale.

Este vorba despre primul acord care implica Statul Islamic.

Patru incercari de evacuare similare au esuat in trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.