Arabia Saudita a anuntat marti formarea unei coalitii militare islamice de 34 de tari pentru a lupta impotriva terorismului, potrivit unui comunicat comun publicat de agentia oficiala SPA, transmite Reuters in pagina electronica.

"Statele mentionate au decis formarea unei aliante militare conduse de Arabia Saudita pentru a lupta impotriva terorismului, cu un centru comun de operatiuni la Riyadh pentru a coordona si sprijini operatiunile militare", se arata in comunicat. Numersoase tari arabe, precum Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite, alaturi de tari islamice ca Turcia, Malaysia, Pakistan si state arabe din Golf si africane au fost mentionate.

Anuntul citeaza "datoria de a proteja natiunea islamica de demonii tuturor gruparilor si organizatiilor teroriste, indiferent de secta si numele lor, care aduc moarte si coruptie pe pamant si au ca scop sa-i terorizeze pe cei nevinovati". Iranul musulman siit, rivalul Arabiei Saudite sunnite pentru influenta in lumea araba, a lipsit dintre statele mentionate, cele doua tari fiind in conflict pe tema Siriei si a Yemenului.

Intr-o rara conferinta de presa, printul Mohammed bin Salman (30 de ani), ministru al Apararii, a declarat marti ca aceasta campanie va coordona eforturile de lupta impotriva terorismului in Irak, Siria, Libia, Egipt si Afganistan, dar a oferit detalii putine despre eforturile militare.

"Va exista o coordonare internationala cu puterile majore si organizatiile internationale ... in ceea ce priveste operatiunile din Siria si Irak. Nu putem desfasura aceste operatiuni fara coordonare cu (institutiile) legitime si comunitatea internationala", a declarat bin Salman.

Intrebat daca noua alianta va lupta doar impotriva gruparii Stat Islamic, printul a precizat ca nu doar aceasta, ci "toate organizatiile teroriste care apar" vor fi vizate.

Arabia Saudita si vecinii sai din Golf sunt implicati de noua luni intr-un conflict cu rebelii sustinuti de Iran in Yemen, lansand sute de raiduri aeriene.

Citeste si:
Wizz Air introduce două rute noi spre Arabia Saudită
Wizz Air introduce două rute...

Dupa o serie de atacuri vizand obiective occidentale, revendicate de gruparea SI in ultimele luni, SUA au insistat ca aceasta forta de lupta ar trebui utilizata mai bine impotriva gruparii jihadiste.

SI a jurat ca va inlatura de la putere monarhiile din Golf si a comis o serie de atacuri asupra unor moschei siite si fortelor de securitate din Kuwait si Arabia Saudita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.