Circa 4.000 de oameni au protestat in Londra fata de propunerea premierului britanic, David Cameron, ca Marea Britanie sa intervina militar in Siria pentru a combate organizatia terorista Stat Islamic (SI), informeaza site-ul agentiei de presa AFP.

Aproximativ 4.000 de oameni au participat, marti, la un mars organizat din fata Casei Parlamentului in Westminster spre sediile Partidului Conservator si al opozitiei, Partidul Laburist.

Protestul de marti vine in contextul in care miercuri Parlamentul britanic trebuie sa se pronunte in privinta propunerii premierului Cameron. Daca proiectul sau va primi aviz favorabil, Fortele Aeriene Regale ar putea bombarda orasul Raqqa, sediul central al SI, pana la finalul acestei saptamani.

"Ne aflam aici pentru a spune un lucru simplu: Nu bombardati Siria. Nu faceti ce ati facut in 2001, 2003 si 2011", s-a adresat multimii Lindsey German, membru al miscarii de protest "Opriti coalitia pentru razboi" (Stop the War Coalition), referindu-se la interventiile militare ale Marii Britanii in Afganistan, Irak si Libia.

"Nu mergeti intr-o tara si bombardati-o, intr-o tara in care inrautatim razboiul", mai scandau protestatarii.

"(Campania militara a Marii Britanii) va ucide sirienii - singura modalitate de a combate SI este sa le oprim finantarile si alimentarea cu arme -. Inima mea plange pentru poporul sirian", a declarat Jenny Eyeles, un protestatar in varsta de 65 de ani.

Demonstrantii au scandat "Nu bombardati Siria, nu mai vrem alte razboaie", iar pe pancarte se puteau citi mesaje ca "Spuneti stop fricii, urii si razboiului".

Sambata, a fost organizat primul protest pe acesta tema, dupa ce David Cameron a prezentat, joia trecuta, in Parlament, proiectul privind interventia militara a Marii Britanii in Siria. La protestul de sambata au participat aproximativ 5.000 de persoane. "Decizia de a actiona din punct de vedere militar este una dintre cele mai serioase pe care le poate lua un premier", a declarat, luni, Cameron.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

El sustine ca Marea Britanie trebuie sa sustina o campanie militara in Siria, pentru ca gruparea Stat Islamic este o amenintare directa pentru Marea Britanie. "SI reprezinta o amenintare directa pentru Marea Britanie si, dupa cum am vazut deja in Irak, raidurile aeriene ale fortelor britanice au un rol esential in distrugerea organizatiei; dar fac parte dintr-o strategie comprehensibila pentru Siria", a sustinut, joi, premierul britanic.

Marea Britanie lupta in Irak din septembrie 2014.

Premierul britanic a mai propus, in august 2013, ca Marea Britanie sa intervina militar in Siria, insa motiunea a fost respinsa de Parlament.

Propunerea premierului britanic a fost readusa in discutie pe fondul atentatelor teroriste din Paris din noapte de 13-14 noiembrie, in care 130 de persoane au murit si peste 350 au fost ranite, atentatele fiind revendicate de organizatia terorista Stat Islamic. Insa, cu toate ca mai multi parlamentari britanici, inclusiv cei din opozitie, din Partidul Laburist, au fost de acord cu dezbaterea propunerii in Parlament si chiar cu sustinerea ei, multi au ramas inca sceptici, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.