Germania ar putea trimite 1.200 de militari in Orientul Mijlociu, pana la sfarsitul anului, cu scopul de furniza o sustinere avioanelor si navelor coalitiei occidentale contra Statului Islamic (SI), a declarat seful Statului Major german pentru Bild am Sonntag, relateaza Reuters online.

Cancelarul Angela Merkel a promis o sustinere a ofensivei contra SI in ultima intalnire cu presedintele francez Francois Hollande, care a cerut ca mai multe tari sa se alature luptei impotriva gruparii jihadiste, in urma atacurilor de la Paris si Saint-Denis de la 13 noiembrie.

Planul - care este necesar sa fie aprobat de catre Bundestag (Parlament) - a fost dezvaluit de catre Volker Wieker, seful Statului Major al Bundeswehr (armata germana), pentru Bild am Sonntag. Acesta nu prevede o implicare directa in ofensiva aeriana a coalitiei, scrie MEDIAFAX.

Opinia publica germana se opune in continuare unei trimiteri a fortelor germane sa participe la misiuni in strainatate, in parte din cauza amintirilor dureroase din perioada militarismului nazist.

O fregata germana urmeaza sa insoteasca portavionul francez Charles de Gaulle, iar avioanele acesteia sa asigure realimentarea cu carburant a avioanelor coalitiei, a declarat Wieker in acest interviu. "Din punct de vedere militar, deservirea avioanelor si navelor ar necesita aproximativ 1.200 de militari", a declarat el pentru publicatia germana. Wieker si-a exprimat speranta ca va obtine mandatul necesar pana la sfarsitul acestui an.

El a mai anuntat ca Germania negociaza cu Iordania si Turcia in vederea stationarii pe teritoriile lor a unor avioane de tip Tornado care sa efectueze misiuni de recunoastere in regiune.

Un parlamentar german de rang inalt anunta saptamana trecuta ca Germania urmeaza sa mobilizeze avioane de recunoastere care sa sustina Franta in lupta impotriva SI, in Siria.

Potrivit unor oficiali germani, Merkel este de acord ca Germania sa-si asume un rol militar mai important, in schimbul unui ajutor din partea lui Hollande in gestionarea crizei migrantilor care afecteaza Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.