Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins joi acuzatii ruse potrivit carora tara sa achizitioneaza petrol de la gruparea terorista Statul Islamic (SI) si i-a provocat pe acuzatori sa-si dovedeasca acuzatiile, relateaza Reuters in pagina electronica.

Turcia procura petrol si gaze naturale de la surse cunoscute, iar cei care acuza tara ca ar cumpara aceste resurse de la Statul Islamic este necesar sa-si dovedeasca acuzatiile, a declarat joi Erdogan.

Presedintele turc a spus, intr-un discurs pe care l-a sustinut in fata unui grup de oficiali la Ankara, ca Turcia adopta masuri in vederea stoparii traficului cu petrol la frontiere - o sursa-cheie de venit pentru gruparea jihadista.

El i-a provocat pe cei care sustin contrariul "sa o dovedeasca", subliniind ca sunt niste "calomniatori".
Asemenea afirmatii sunt "rusinoase", a apreciat presedintele turc, subliniind ca Rusia este cel mai important furnizor in domeniul energetic al Turciei.

Turcia lupta in mod activ impotriva SI, a insistat Erdogan, subliniind ca Ankara a arestat "mii" de presupusi militanti SI in ultimii ani.

Erdogan a aparat doborarea avionului rusesc la frontiera Turciei cu Siria, marti, insistand ca a fost "un raspuns automat", conform cu regulile turce de angajament.

Statul Islamic, prezentat de catre oficiali americani drept cea mai bogata grupare terorista jihadista, se finanteaza in mare parte de pe urma campurilor petroliere pe care le-a cucerit de la Guvernul sirian. Gruparea terorista vinde petrol prin retele de contrabanda mai vechi, potrivit unor experti si oficiali.

Guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad a cumparat petrol de la SI, acuza anul trecut un oficial din cadrul Trezoreriei americane.

Statele Unite au folosit instrumente financiare si militare impotriva SI, care a revendicat luna aceasta atacurile coordonate de la Paris, soldate cu 130 de morti, scrie MEDIAFAX.

Luna trecuta, militarii americani au lansat o campanie aeriana - "Tidal Wave II" - care se concentreaza asupra instalatiilor petroliere din Siria asupra carora gruparea detine controlul. Oficiali in domeniul Apararii estimeaza ca SI a obtinut pana in octombrie 47 de milioane de dolari din vanzarea de petrol, iar campania americana a redus acest volum cu aproximativ 30%, potrivit Reuters.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.