Italia, Franta si Belgia sunt vulnerabile la socuri economice, din cauza nivelului ridicat al datoriilor publice si a potentialului scazut de crestere, potrivit unui raport publicat joi de Comisia Europeana, relateaza Reuters.

"Combinatia dintre nivelul ridicat al datoriilor publice si trendul negativ al potentialului de crestere si al competitivitatii este o sursa de ingrijorare pentru un numar de tari”, scrie Comisia Europeana in Alert Mechanism Report (AMR), cu referire la Franta, Italia si Belgia.

Datoria publica a Italiei va depasi in acest an nivelul de 133% din PIB, fiind cea mai ridicata din Uniunea Europeana dupa cea a Greciei, potrivit estimarilor publicate de CE la inceputul acestei luni. Datoria Italiei urmeaza sa scada in 2016 si 2017.

Datoria publica a Frantei va continua sa creasca si va atinge 97,4% din PIB in 2017, anticipeaza Executivul UE. In cazul Belgiei, datoria publica va ajunge la un nivel maxim de 107,1% din PIB in 2016, iar ulterior va incepe sa scada.

Potrivit legislatiei europene, statele UE trebuie sa mentina datoria publica sub 60% din PIB sau sa o reduca anual cu 1/20 din ceea ce depaseste 60% din PIB, pana aduce indicatorul sub limita maxima acceptata.

"Masurile structurale pentru deblocarea potentialului de crestere trebuie sa continue sau sa fie accelerate, in special in tarile de importanta sistemica, cum sunt Italia si Franta”
, se arata in raport.

Potentialul de crestere al economiilor Frantei si Belgiei este in jur de 1%, la nivelul mediei zonei euro. Italia in schimb are un potential negativ, care ar putea ajunge la zero in 2016.

Raportul AMR, publicat anual de Comisia Europeana, se concentreaza pe identificarea dezechilibrelor macroeconomice din statele membre, cum ar fi nivelul ridicat al somajului, al deficitelor de cont curent sau al datoriilor publice sau private.

Potrivit legislatiei europene, statele cu dezechilibre macroeconomice persistente pot fi amendate, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.