Marea Britanie va aloca fonduri suplimentare pentru consolidarea capacitatilor militare, in scopul intensificarii operatiunilor impotriva organizatiilor teroriste precum Stat Islamic si Al-Qaida, a declarat luni premierul David Cameron.

Premierul Marii Britanii a anuntat suplimentarea cu 12 miliarde de lire (17 miliarde euro), pana la nivelul de 178 de miliarde de lire (253 miliarde euro), a bugetului apararii pe urmatorii cinci ani.

Amendamentul bugetar va permite achizitionarea a opt nave militare construite de BAE Systems si a noua avioane de recunoastere de la Boeing. Personalul civil din Ministerul britanic al Apararii ar urma sa fie redus cu 30% pentru a se respecta tinta deficitului.

"Criminalii de pe strazile Parisului ne amintesc clar ca reteaua terorista Stat Islamic nu este o problema aflata la mii de kilometri, ci o amenintare directa la adresa securitatii noastre, atat pe plan intern, cat si extern", a declarat Cameron in Parlament.

In cadrul consolidarii masurilor de securitate, armata britanica va crea, pana in anul 2025, doua brigazi militare pentru "atac rapid", formate din cate 5.000 de militari, scrie MEDIAFAX.

Cameron a precizat ca vor fi achizitionate noua avioane Boeing P-8 Poseidon, destinate misiunilor de recunoastere antisubmarin. De asemenea, vor fi cumparate cel putin 13 fregate noi, dintre care opt "Type 26", fabricate de BAE Systems. Guvernul britanic va investi in drone militare si va accelera achizitionarea avioanelor de vanatoare F-35 Lightning II, dintre care 24 vor fi plasate pe portavioane britanice inainte de anul 2023, dintr-un total de 138 de aparate.

"Prioritatea va fi combaterea terorismului, in principal contracararea retelei fundamentaliste Stat Islamic", au explicat surse guvernamentale britanice citate de BBC, precizand ca exista indicii ca organizatiile teroriste Stat Islamic si Al-Qaida incearca sa se doteze cu armament chimic, biologic si radiologic.

Potrivit serviciilor de spionaj britanice, vor fi luate masuri suplimentare pentru evitarea atacurilor teroriste asupra avioanelor de pasageri.

Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.