Mohamed Abdeslam i-a cerut duminica fratelui sau Salah, unul dintre suspectii in cazul atentatelor de la Paris, care este cautat in continuare, sa se predea, apreciind ca acesta s-a razgandit in ultima clipa si nu si-a mai detonat centura cu explozibili, relateaza radioteleviziunea belgiana RTBF.

Intr-un interviu pentru RTBF, Mohamed Abdeslam ii cere fratelui sau Saleh sa se predea "pentru a putea oferi raspunsuri familiei sale, dar si oamenilor si familiilor victimelor. Preferam sa-l vedem la inchisoare decat intr-un cimitir".

Mohamed este cuprins de tristete si de furie fata de celalalt frate al sau, Brahim, care si-a detonat vesta cu explozibili la un restaurant de pe bulevardul Voltaire din Paris, pe 13 noiembrie.

Convins ca fratii sai au fost mai degraba manipulati decat radicalizati, Mohamed spera ca Salah s-a razgandit in ultima clipa si nu a participat la atentatele de la Paris, soldate in total cu 130 de morti. "Salah este foarte inteligent. In ultima clipa a decis sa se intoarca din drum. El a vazut ca ceva nu corespunde cu ceea ce astepta si s-a razgandit. Amintesc ca la ora actuala, nu stim daca el chiar a ucis, daca era la locul" atentatelor. "Preda-te!", ii transmite el fratelui sau.

Mohamed Abdeslam afirma ca nu a vazut niciun semn la fratii sai si nu a stiut nicio clipa ce se intampla. "Mi-am vazut fratii cu 2-3 zile inainte sa plece. Nu era niciun semn. Nu a existat adio, la revedere". Barbatul povesteste ca a aflat de la mama sa ca cei doi frati "au plecat intr-o calatorie de iarna, la schi".

Salah era urmarit de Securitate, iar Brahim incercase sa plece in Siria, dar Mohamed sustine ca nu a stiut nimic. "In urma cu sase luni, am vazut o schimbare in comportamentul lor. Dar faptul ca traiau mai sanatos, se rugau, nu mai consumau alcool, mergeau la moschee din cand in cand nu este neaparat un semn de radicalizare", conchide el.

Salah Abdeslam este cautat in continuare de autoritati, fiind banuit ca a plecat in Belgia a doua zi dupa atentate, cu ajutorul a doi barbati, Hamza Attou si Mohammed Amri, arestati la 14 noiembrie in localitatea Molenbeek, din Regiunea Bruxelles, si inculpati.

Citeste si:
VIDEO Joe Biden, mesaj la 20 de ani de la atentatele din 11...
VIDEO Joe Biden, mesaj...

Potrivit unor surse, Salah Abdeslam s-ar afla in Regiunea Bruxelles si ar incerca sa fuga in Siria. Abdeslam ar avea o geaca larga, sub care ar ascunde o centura cu explozibili, fiind pregatit sa comita un atac sinucigas, i-a spus avocatei sale unul dintre barbatii care l-au ajutat sa vina in Belgia.

Avocata Carine Couquelet a declarat la televiziunea belgiana ca aceasta informatie ridica semne de intrebare, inclusiv posibilitatea ca Salah Abdeslam sa fi ezitat sa-si detoneze centura exploziva la Paris, asa cum a facut fratele sau Brahim.

Prieteni ai lui Abdeslam au declarat pentru ABC News ca au vorbit cu el pe Skype si le-a spus ca se ascunde la Bruxelles si incearca cu disperare sa ajunga in Siria, scrie MEDIAFAX.

Acestia au precizat ca suspectul este prins la mijloc, intre autoritatile europene care il cauta si membrii gruparii Stat Islamic, care il "urmaresc", nemultumiti ca nu si-a detonat centura cu explozibili.

Citeste si:
Lista cu posibile tinte de atac din Franta, gasita in calculatorul...
Lista cu posibile tinte de...

Potrivit presei belgiene, politia din Bruxelles a fost in alerta joi seara, in urma unor informatii obtinute de serviciile secrete conform carora Salah Abdeslam ar fi fost vazut la Anderlecht, o localitate din Regiunea Capitalei Bruxelles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.