Seful CIA, John Brennan, l-a acuzat pe Edward Snowden, in contextul atentatelor teroriste din Paris, pentru dezvaluirile facute despre monitorizarea populatiei de catre serviciile secrete, intr-o incercare de a relansa in SUA dezbaterea despre supravegherea cetatenilor, relateaza site-ul agentiei AFP.

"Dezvaluirile neautorizate" ale personalului din agentii de informatii precum Edward Snowden "afecteaza securitatea tarilor", a acuzat John Brennan, miercuri, in cadrul unei conferinte a departamentului de stat, referindu-se la atentatele teroriste din Paris de vineri seara soldate cu moartea a 129 de persoane.

"Mi se pare incredibil ca (acesti oameni) fac pe eroii", cand, de fapt, "dezonoreaza juramantul de a-si proteja tara", a subliniat seful CIA.

Brennan a denuntat deja luni "esecurile" in supravegherea extremistilor, care au legatura cu dezvaluirile de informatii facute de Snowden, in privinta monitorizarii populatiei la nivel global de catre serviciile secrete de informatii.

Aceste dezvaluiri au dus la adoptarea de catre Congresul american a unei legi care interzice stocarea metadatelor din apelurile telefonice de catre NSA.

Aceasta stocare a datelor este asigurata de companiile telefonice, iar protectia juridica a datelor a fost consolidata, scrie MEDIAFAX.

Intr-un editorial publicat marti, The New York Times a semnalat dorinta CIA de a profita de pe urma atacurilor teroriste din Paris pentru a relansa dezbaterea asupra controlului populatiei. Colectarea generalizata a metadatelor "nu a fost utila" si serviciile de informatii "nu au reusit vreodata sa demonstreze ca acest program a permis impiedicarea unui atac terorist", precizeaza publicatia.

"Problemele" in cazul atacului din Paris "nu reprezinta o consecinta a "unei lipse de metadate, ci un esec al faptului ca autoritatile nu au reactionat in baza informatiilor pe care deja le aveau", mai avertizeaza The New York Times. Politia si serviciile de informatii trebuie sa aiba modalitati de depistare si de stopare a atacurilor, dar "asta nu inseamna ca trebuie sa accepte tacit strategii ineficiente si, foarte probabil, neconstitutionale", potrivit publicatiei.

Citeste si:
VIDEO Joe Biden, mesaj la 20 de ani de la atentatele din 11...
VIDEO Joe Biden, mesaj...

CIA si FBI au avertizat in nenumarate randuri asupra tehnologiilor de criptare a mesajelor pe internet oferite de companii precum Apple si Google, care pot fi utilizate de extremisti pentru a comunica si a-si planui atacurile.

Edward Snowden, in varsta de 32 de ani, este cetatean american, fost angajat al Agentiei Centrale pentru Informatii (CIA) si fost colaborator al Agentiei pentru Siguranta Nationala (NSA). In anul 2013, Snowden a transmis publicatiilor The Guardian si The Washington Post o serie de documente clasificate care contineau informatii despre programe NSA de monitorizare a cetatenilor americani. Activistul american se afla in prezent in Rusia, unde a primit azil politic temporar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.