Procuratura din Manhattan acuza Apple si Google ca ingreuneaza asigurarea protectiei new-yorkezilor prin criptarea smartphone-urilor si propune o lege federala care sa permita accesul autoritatilor la datele stocate pe dispozitivele mobile, relateaza MarketWatch.

"Deciziile Apple si Google de a criptare din default a smartphone-urilor inseamna ca autoritatile nu mai pot avea acces la dovezi privind activitati ilegale stocate pe aceste dispozitive", afirma biroul procuraturii districtului Manhattan intr-un raport intitulat "Criptarea smartphone-urilor si siguranta publica".

Criptarea ingreuneaza accesul autoritatilor la dovezile existente pe smartphone-uri, chiar cand dispun de mandate de perchezitie, se arata in raport.

In perioada 17 septembrie 2014-1 octombrie 2015, biroul procuraturii din Manhattan nu a reusit sa puna in aplicare 111 mandate de perchezitie pentru smartphone-uri dotate cu sistemul de operare iOS 8 al Apple. "Apple si Google nu sunt responsabile de asigurarea protectiei publice. Asta este sarcina autoritatilor", noteaza raportul.

Biroul procuraturii propune o lege federala care ar impune ca smartphone-urile fabricate sau comercializate in SUA sa poata fi deblocate sau ca furnizorii de sisteme de operare sa faca disponibile datele stocate pe aceste dispozitive, scrie MEDIAFAX. "Respectarea acestei legi nu va necesita o noua tehnologie sau ajustari de costuri. Pur si simplu, proiectantii si producatorii sistemelor de operare nu trebuie sa le proiecteze sau sa le construiasca pentru a nu putea fi cercetate de autoritati", precizeaza procuratura.

Propunerea vine in contextul ingrijorarii ridicate legata de securitate, in urma atacurilor teroriste de la Paris, in care cel putin 129 de persoane si-au pierdut viata.

Intre timp, directorul FBI, James Comey, a afirmat, in timpul unei conferinte in domeniul securitatii cibernetice, ca organizatia Stat Islamic face recrutari pe retelele de socializare, dar ca dupa identificarea de voluntari pentru misiuni sinucigase discutiile se muta pe pltaforme criptate.

Citeste si:
iPhone vs. smartphone-uri Samsung: care este cel mai bun?
iPhone vs. smartphone-uri...

Reprezentantii Apple si cei ai Google, companie inclusa in prezent in holdingul Alphabet, nu au fost disponibili pentru comentarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.