O experta ONU in drepturile omului afirma ca atacurile de la Paris "pot constitui o crima impotriva umanitatii", relateaza AP in pagina electronica.

Karima Bennoune, o profesoara de la Universitatea din California-Davis School of Law numita de catre ONU experta in drepturi culturale, a afirmat marti, intr-un comunicat, ca revendicarea responsabilitatii atacurilor de catre gruparea Statul Islamic (SI) demonstreaza o "viziune a urii fata de lume care motiveaza aceste violente".

Atacurile de la Paris "au vizat cu salbaticie si in mod deliberat locuri de arta si recreere in care oamenii vin impreuna pentru a se bucura de drepturile lor culturale", denunta ea.

Strigatul "Allah Akbar" (Allah e mare) "abuzeaza in mod manifest o formula religioasa sacra pentru sute de milioane de credinciosi musulmani", mai denunta Bennoune.

Implicatiile clasificarii acestor atacuri drept o crima impotriva umanitatii erau neclare. Franta ar putea sa vrea sa-i dea in judecata pe suspecti, caz in care Curtea Penala Internationala (CPI) nu ar fi implicata, scrie MEDIAFAX.

CPI este o instanta de ultim recurs, care accepta cazuri doar in situatia in care autoritatile locale nu pot sau nu vor sa se implice.

Pe de alta parte, Inatul Comisar ONU pentru Refugiati a atras atentia asupra invinovatirii "pe nedrept" a refugiatilor de terorism, in urma unor informatii potrivit carora unul dintre atacatorii sinucigasi de la Paris pare sa fi venit in Europa impreuna cu mii de oameni care fug din calea razboiului si saraciei.

Antonio Guterres a indemnat marti la o actiune europeana comuna in vederea crearii unor "forme mai juridice" de intrare, astfel incat refugiatii sa poata fi supusi unor controale si verificari in domeniul securitatii inainte sa fie primiti pe teritoriul european.

"Este foarte probabil ca o persoana care a trecut pe aici sa fi luat parte la operatiunea terorista", a spus Guterres, intr-o tabara de refugiati, in Serbia.

Insa trec "intre 5.000 si 7.000 de persoane aici, (inclusiv) femei si copii, care fug din calea violentei. Ar fi total incorect ca refugiatii sa fie invinovatiti" de activitatile teroriste din lume, a subliniat Inaltul Comisar ONU.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.