Statele Unite ar putea trimite si mai multi militari in Siria sa lupte impotriva Statului Islamic (SI), daca Washingtonul poate gasi mai multe forte locale care doresc si sunt capabile sa lupte contra jihadistilor, a declarat secretarul american al Apararii Ashton Carter.

Intr-un interviu pentru postul american de televiziune ABC, difuzat duminica, intrebat daca Statele Unite ar trimite trupe suplimentare in acest caz, Carter a raspuns "absolut".

"Acest lucru este important, deoarece oferim toata greutatea cunostintelor noastre fortelor locale care traiesc in regiune, iar atunci cand vor provoca o infrangere Statului Islamic, ea poate restabili o viata normala, iar americanii se pot intoarce acasa", a spus el.

"Ii vom ajuta - pe combatantii impotriva SI - si vom vedea. Daca numarul lor creste si daca gasim mai multe grupuri care doresc sa se bata impotriva jihadistilor, care sunt capabile si motivate, vom face mai mult pentru a le ajuta", a promis seful Pentagonului.

"Presedintele si-a anuntat vointa de a face mai mult, iar eu sunt, cu siguranta, pregatit sa-i recomand sa faca mai mult, insa avem nevoie de forte locale capabile sa faca fata gruparii Statul Islamic - cheia unei victorii durabile", a insistat Carter. Presedintele american Barack Obama a autorizat pe 30 octombrie sa fie trimis un mic contingent al fortelor speciale in nordul Siriei, pentru a participa pe teren la efortul de razboi impotriva jihadistilor ultraradicali din cadrul SI.

Secretarul american al Apararii a apreciat ca numarul mic de forte americane desfasurate de Obama in Siria "nu este o problema".

"Ceea ce face contingentul de elita este sa faca forte locale - un amestec de kurzi si sirieni arabi care doresc sa lupte impotriva SI - sa fie capabile sa-i infrunte pe jihadisti, oferindu-le toate capacitatile Statelor Unite, ca de exemplu informatii, sustinere aeriana", a precizat el. Insa, in prezent, "aceste grupuri de combatanti sunt greu de gasit in Irak si Siria, iar acesta este motivul pentru care acest lucru va lua timp", a recunoscut Carter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.