Talibanii au anuntat joi o incetare a focului in regiunile din Afganistan afectate de cutremurul cu magitudinea de 7,5 grade, care s-a produs luni in regiunea muntilor Hindukush, omorand peste 400 de persoane, majoritatea de origine pakistaneza si afgana, informeaza agentia DPA in pagina online.

"I-am sfatuit pe mujahedinii nostri sa se abtina de la a ataca pe oricine incearca sa ofere ajutor victimelor cutremurului, inclusiv administratia din Kabul", a spus purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabiullah Mujahid. Cu toate acestea, daca luptatorii talibani din Afganistan sunt atacati, ei vor riposta, a mai spus el.

Mujahid nu a mentionat cat timp va dura armistitiul si nici nu a oferit detalii cu privire la provinciile in care se aplica masura de incetare a focului.
Provinciile afgane cele mai afecate de cutremur sunt Badakhshan, Takhar, Nuristan, Kunar, Nangarhar, Kabul si Baghlan.

"Nu suntem la curent cu acest anunt si nu putem avea incredere in el pana cand liderii Guvernului afgan il confirma", a spus Mohammad Aslam Sayyaf, seful serviciului de urgenta din cadrul autoritatii pentru managementul dezastrelor din Afganistan. "Departamentele noastre au inceput de ieri sa depuna in mod activ eforturi pentru acordarea de ajutor si asistenta provinciilor afectate, sub supravegherea guvernatorilor acestora", a adaugat Sayyaf.

Talibanii au facut apel recent la agentiile umanitare sa continue sa livreze ajutoare de urgenta victimelor cutremurului. Talibanii "cer concetatenilor binevoitori si organizatiilor caritabile sa nu inceteze sa ofere adapost, alimente si medicamente victimelor acestui cutremur", a transmis miscarea terorista intr-un comunicat. De asemenea, miscarea talibanilor le-a ordonat "mujahedinilor (luptatorilor) sai din zonele afectate sa ofere tot ajutorul victimelor si sa faciliteze actiunea celor care ii ajuta pe cei ce au nevoie", potrivit documentului citat.

Intre timp, insa, talibanii au cucerit miercuri districtul afgan Darqad, afectat de seismul de luni. La Darqad nu s-au inregistrat multe victime sau pagube majore, dar alte zone din apropiere au fost distruse, scrie MEDIAFAX.

"Talibanii au atacat centrul districtului din mai multe parti si au reusit sa cucereasca districtul miercuri", a declarat Khalil Asif, un purtator de cuvant al politiei provinciale.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

"Doisprezece politisti si doi talibani au fost ucisi in atac", a anuntat la randul sau purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabiullah Mujahid, adaugand ca "alti doi luptatori talibani au fost raniti". Nord-estul Afganistanului este controlat in mare parte de talibani, ceea ce ingreuneaza eforturile umanitare ale autoritatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.