Numarul executiilor in Iran a crescut "in mod exponential" incepand din 2005 si poate atinge un prag de 1.000 anul acesta, in contextul unei ofensive impotriva infractorilor toxicomani, potrivit unui raportor ONU.

Ahmed Shaheed denunta, intr-un raport pe care l-a prezentat Adunarii Generale a ONU marti, faptul ca Iranul executa - raportat la numarul de locuitori ai tarii - mai multe persoane decat orice alta tara din lume, scrie MEDIAFAX.

Majoritatea acestor executii incalca dreptul international, care interzice aplicarea pedepsei capitale pentru infractiuni fara violenta si juvenile. Potrivit lui Shaheed, Raportorul Special ONU pentru situatia drepturilor omului in Iran, 69% dintre executiile care au avut loc in primele sase luni ale lui 2015 au fost infractiuni legate de droguri si reflecta o crestere a afluxului de droguri in Republica islamica.

Guvernul iranian considera traficul de droguri drept "crima cea mai grava", potrivit raportului, deoarece afecteaza sanatatea si securitatea cetatenilor. In pofida faptului ca situatia drepturilor omului in Iran ramane, per ansamblu, "cumplita" si "alarmanta", Iranul pare mai dispus sa discute despre drepturile omului dupa semnarea acordului in dosarul nuclear cu sase mari puteri, in iulie, potrivit lui Shaheed.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.