Administratia Barack Obama analizeaza posibilitatea trimiterii unor unitati speciale in Siria si Irak, in cadrul operatiunilor impotriva retelei teroriste Stat Islamic, anunta surse citate de cotidianul The Washington Post.

Consilierii prezidentiali americani au recomandat masuri suplimentare pentru contracararea teroristilor sunniti din Irak si Siria, pe fondul nemultumirii Casei Albe privind eficienta raidurilor aeriene antiteroriste efectuate de peste un an. Conform propunerilor, unitati speciale americane ar putea efectua operatiuni limitate pe teritoriul Siriei, iar instructorii militari americani din Irak ar putea insoti trupele locale in misiuni combatante.

Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a cerut recent noi optiuni pentru extinderea sferei misiunilor militare americane in Irak, Siria si Afganistan. Implementarea acestor masuri ar marca o modificare semnificativa a strategiei Statelor Unite de combatere a retelei teroriste sunnite Stat Islamic, care ocupa vaste regiuni din Irak si Siria, unde a proclamat un "califat islamic".

Coalitia internationala condusa de Statele Unite nu a mai efectuat de patru zile raiduri aeriene in Siria. Rusia a contestat in mai multe randuri eficienta raidurilor coalitiei internationale coordonate de Statele Unite din care fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia.

Alianta Nord-Atlantica acuza Rusia ca a trimis efective terestre pe teritoriul Siriei. Rusia a initiat pe 30 septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Moscova sustine ca ataca exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic, desi opozitia siriana si NATO acuza Rusia ca bombardeaza pozitii insurgente.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.