Uniunea Europeana va semna saptamana viitoare un acord cu Kosovo, care va deschide calea aderarii sale la blocul comunitar, desi unele state membre UE, inclusiv Romania, nu au recunoscut independenta sa fata de Serbia, au declarat oficiali citati de Radio Free Europe/Radio Liberty in pagina online.

Aceasta decizie, care ar putea ajuta de asemenea la apropierea Serbiei de UE, ar putea provoca ingrijorarea unor state membre UE, care se confrunta cu miscari separatiste interne. Spania, Ciprul, Romania, Grecia si Slovacia nu au recunoscut Kosovo dupa separarea sa de Serbia in 2008, la aproape un deceniu dupa ce majoritatea etnica albaneza a dus o lupta de gherila impotriva Belgradului.

Cu toate acestea, statele respective au autorizat in trecut UE sa demareze negocieri cu Kosovo, pentru a ajuta la calmarea tensiunilor nationaliste din Balcani. Kosovo a incheiat in iulie 2014 negocierile cu UE in vederea unui Acord de Stabilizare si Asociere, un pas pe calea unei eventuale aderari la UE, care ii poate aduce beneficii economice, scrie MEDIAFAX.

Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, si comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn, vor semna acordul saptamana viitoare, au declarat marti oficialii citati. Acesta ar urma sa intre in vigoare anul viitor.

"Semnarea acordului va consolida perspectiva europeana a Kosovo si va ajuta la stabilizarea interna", a precizat un oficial european.

Aceasta decizie vine in pofida progreselor slabe inregistrate de Kosovo in domenii politice importante. "Statul de drept in Kosovo, inclusiv independenta justitiei, si rezultatele limitate in lupta impotriva crimei organizate si coruptiei raman preocupari majore", afirma Comisia Europeana in ultimul raport privind Kosovo, in urma cu un an. Un nou pas spre aderarea Kosovo la UE este o ingrijorare si pentru Serbia, care considera Kosovo in continuare o parte a teritoriului sau. Pentru a inlatura ingrijorarile Serbiei, UE pare dispusa sa faca concesii in favoarea Belgradului.

"Sunt increzator ca primele doua capitole cu Serbia (in vederea aderarii la UE) pot fi deschise pana la sfarsitul anului", a declarat un oficial de rang inalt din UE.

Citeste si:
Al doilea atac armat în Serbia! Un tânăr a ucis cel puțin 8 persoane
Al doilea atac armat în...

Capitolele sunt domenii politice pe care un candidat la aderarea la UE trebuie sa le alinieze la regulile europene inainte de a putea adera.

Pentru ca Serbia sa adere la UE, 35 de capitole, de la drepturi fundamentale pana la probleme economice, trebuie deschise si apoi inchise cu succes, cu aprobarea tuturor statelor membre.

UE a integrat majoritatea statelor foste comuniste din Europa de Est intre 2004 si 2007. Croatia este ultima tara care a aderat, in 2013.

Pe langa Serbia, alti candidati in vederea aderarii la UE sunt Macedonia, Muntenegrul, Albania si Turcia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.