Bilantul dublului atentat comis sambata in apropierea garii centrale din Ankara, inaintea unui miting pentru pace, a ajuns la 95 de morti si 246 de raniti, a anuntat sambata noaptea Biroul premierului turc, citat de agentia Anadolu in pagina online.

[Update]

Potrivit unui comunicat difuzat de Centrul de coordonare din cadrul Biroului premierului, 48 de raniti se afla in continuare la terapie intensiva. Dintre persoanele decedate, 52 au fost identificate, a precizat comunicatul. Anterior, premierul Ahmet Davutoglu a anuntat trei zile de doliu national pentru victimele atentatului. Desi identitatea autorilor nu este cunoscuta, Davutoglu a precizat ca exista "indicii puternice" ca exploziile de la Ankara au fost cauzate de doi kamikaze.

Oficiali din domeniul securitatii au declarat pentru Anadolu, sub protectia anonimatului, ca atacul a fost comis de doi kamikaze care au folosit bombe cu TNT si bile metalice.

Acestia au adaugat ca metoda folosita de atacatori si cantitatea de explozibil seamana cu atentatul de la Suruc, din 20 iulie. Zeci de oameni au fost ucisi in orasul din sudul Turciei, cand o bomba a explodat in timpul unei reuniuni a activistilor pro-kurzi.

Politia a anuntat ca a gasit fragmente din cadavrele presupusilor autori ai atacului de sambata si incearca sa-i identifice. Autoritatile verifica de asemenea imaginile inregistrate de camerele de supraveghere. Procurorul sef din Ankara a anuntat ca a fost demarata o ancheta, condusa de cinci procurori.

Acesta este atentatul cu cele mai multe victime din istoria moderna a Turciei si deocamdata nu a fost revendicat de nicio grupare. Aproximativ 14.000 de persoane s-ar fi aflat in zona in momentul exploziilor.



Exploziile au avut loc in timp ce numeroase persoane se adunasera in fata garii pentru a participa la o manifestatie in Piata Sihhiye, din apropiere. Participantii la miting, organizat de Confederatia Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) si mai multe ONG-uri, cereau incetarea conflictului dintre organizatia terorista PKK si statul turc.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat atacurile, pe care le-a numit "acte teroriste". Autoritatile ancheteaza informatiile potrivit carora cel putin una dintre explozii a fost provocata de un atacator sinucigas, scrie MEDIAFAX.

Partidul pro-kurd HDP, care participa la miting, a afirmat intr-un comunicat ca membrii sai au fost principala tinta a atacului. Liderul HDP a acuzat statul turc pentru atac, pe care l-a numit "un masacru urias", si a anulat toate mitingurile de campanie.

Turcia se pregateste de noi alegeri la 1 noiembrie, dupa ce partidele parlamentare nu au reusit sa formeze un Guvern in urma alegerilor generale de la 7 iunie.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

In urma exploziilor, PKK le-a cerut luptatorilor sai sa inceteze actiunile de gherila din Turcia, daca nu sunt atacati, potrivit unui site apropiat gruparii. HDP a scris de asemenea pe Twitter ca politia "a atacat" oamenii care ajutau la transportarea ranitilor.

Bulent Tekdemir, care participa la miting, a declarat pentru BBC ca politia a folosit gaze lacrimogene "imediat dupa explozia bombelor" si "nu permitea ambulantelor sa treaca". Mai multi oameni furiosi au incercat sa atace masini ale politiei, a declarat un locuitor, Emre, pentru BBC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.