Emisarul ONU pentru Libia Bernardino Leon a propus joi seara un guvern de uniune nationala pentru aceasta tara dezbinata de un conflict intern sangeros, dupa luni de negocieri, relateaza DPA in pagina electronica.

Libia este afectata de violente de la indepartarea de la putere a fostului dictator Muammar Kadhafi, in 2011. In prezent, tara este dezbinata intre doua administratii rivale, una islamista, sustinuta de catre Congresul General National (CGN) libian, cu capitala la Tripoli, si Guvernul recunoscut international, cu sediul la Tobruk, in est, scrie MEDIAFAX.

Fayez Sarraj urmeaza sa fie noul premier libian, a anuntat Leon, dupa luni de negocieri intermitente intre factiunile rivale, in Maroc. Sarraj, in varsta de 55 de ani, este arhitect. Un fost premier, Ahmed Maiteeq, urmeaza sa fie unul dintre adjunctii lui Sarraj.

Planul initial de pace a fost modificat pentru ca din noul Consiliu prezidential condus de catre Sarraj sa faca parte nu cinci persoane, ci sase, potrivit The Libya Herald, o publicatie de limba engleza. "Toti (membrii acestui Consiliu) vor actiona ca o echipa", a declarat Leon, indemnandu-i pe toti libienii sa sustina Guvernul de uniune.

Delegatii care au negociat planul de pace l-au sustinut pe Sarraj pentru postul de premier, a declarat emisarul ONU, citat de Libyan Herald.

Acordul este necesar sa fie adoptat in parlamentele rivale pentru a fi implementat.

Leon a anuntat anterior ca un acord cu privire la formarea unui guvern urma sa fie semnat pana la 20 octombrie, cand se incheie mandatul Parlamentului de la Tobruk. Insa Camera Reprezentantilor din cadrul Parlamentlui de la Tobruk si-a prelungit luni mandatul, prin vot, argumentand ca se teme de un vid de putere in tara.

Gruparea extremista Statul Islamic (SI) a profitat de haosul din Libia si si-a stabilit o filiala in aceasta tara bogata in petrol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.