Presedintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat ca succesul campaniei militare a Rusiei, Siriei si aliatilor lor este vitala pentru a salva Orientul Mijlociu de la distrugere, relateaza Reuters in pagina electronica.

Campania de raiduri aeriene a fortelor occidentale si arabe, care dureaza de un an in Siria si Irak, a fost contraproductiva, a afirmat al-Assad, precizand ca aceasta a ajutat la raspandirea terorismului si atragerea de noi recruti. El a apreciat ca o coalitie formata de Siria, Rusia, Iran si Irak si-ar putea atinge obiectivele.

"Trebuie sa reuseasca, altfel ne confruntam cu distrigerea intregii regiuni, nu doar a unuia sau a doua state", a declarat el intr-un interviu pentru televiziunea iraniana, difuzat duminica. Assad a facut aceste declaratii la cateva zile dupa ce avioanele ruse stationate in Siria au lansat atacuri aeriene asupra unor obiective identificate de Moscova drept baze ale gruparii teroriste Stat Islamic. Oponentii lui Assad sustin insa ca avioanele ruse au bombardat in special insurgentii rivali, sustinuti de Occident.

Statele Unite, Franta si Marea Britanie afirma ca raidurile ruse sunt menite sa-l consolideze pe Assad, dupa progresele recente ale rebelilor. "Ei il sustin pe macelarul de Assad, ceea ce este o greseala teribila, pentru ei si omenire", a afirmat premierul britanic David Cameron.

Assad a afirmat ca raidurile avioanelor siriene, carora li s-au alaturat cele ruse, au fost mult mai semnificative decat orice rezultat al campaniei de un an a SUA si a aliatilor lor occidentali si arabi, pe care ii acuza de ipocrizie din cauza sprijinirii insurgentilor din Siria.

"Tarile care sustin terorismul nu pot invinge terorismul (...). De aceea, dupa un an si cateva luni nu vedem niciun rezultat", a apreciat presedintele sirian, scrie MEDIAFAX.

"Vedem contrariul, terorismul s-a extins geografic si a castigat mai multi voluntari si recruti", a adaugat el. Conflictul sirian a inceput odata cu protestele fata de regimul bashar al-Assad, in 2011, care au fost reprimate violent.

Citeste si:
Președintele Bashar al-Assad din Siria, reales cu 95.1% din voturi
Președintele Bashar al-Assad...

Eforturile de a gasi o solutie politica la razboiul civil s-au dovedit fara rezultat pana acum, majoritatea rebelilor cerand plecarea lui Assad ca o conditie inaintea negocierilor. Statele occidentale spun de asemenea ca Assad trebuie sa renunte la putere, desi unele si-au moderat tonul, afirmand ca acesta ar putea juca un rol in perioada de tranzitie.

"Le spun clar ca niciun oficial strain nu poate decide viitorul Siriei. Viitorul sistem politic si persoanele care guverneaza Siria sunt decizii ale poporului sirian", a reiterat Assad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.