Spitalul din Kunduz administrat de organizatia Medici fara Frontiere, vizat de un raid aerian american soldat cu 19 morti, era o baza a insurgentilor talibani, acuza guvernatorul provincial, Hamdullah Danishi, citat de site-ul cotidianului The Washington Post.

"Spitalul administrat de organizatia Medici fara Frontiere era o baza a rebelilor talibani, folosita pentru organizarea si lansarea de atacuri", a declarat Hamdullah Danishi, guvernatorul provinciei Kunduz, situata in nord-estul Afganistanului.

"Pot spune cu certitudine de suta la suta ca spitalul era folosit de talibani. Spitalul are o curte mare, iar talibanii erau acolo. Am tolerat ceva vreme atacurile care erau lansate de acolo cu armament usor si greu, acum s-a ripostat", afirma Danishi.

Organizatia Medici fara Frontiere a respins din nou, duminica, acuzatiile privind prezenta vreunui insurgent taliban in spital in momentul raidului aerian american, argumentand insa ca, indiferent daca ar fi fost rebeli in unitatea medicala, acestia aveau statutul de pacienti. "Toate portile curtii spitalului erau inchise; nu era nimeni altcineva in afara de membri ai personalului si pacienti. Este important sa se tina cont de faptul ca, potrivit legislatiei umanitare, orice persoana ranita tratata intr-un spital este considerata pacient, deci personal noncombatant, indiferent de ce parte a luptat anterior", a comunicat organizatia umanitara internationala.

De altfel, in urma incidentului, fundatia Medici fara Frontiere a anuntat suspendarea activitatilor in orasul Kunduz, scrie MEDIAFAX.

Cel putin 19 persoane au murit, iar alte 37 au fost ranite dupa ce aviatia militara americana a bombardat din greseala, sambata dimineata, un spital din orasul afgan Kunduz administrat de organizatia umanitara Medici fara Frontiere. Cele 19 persoane decedate sunt 12 angajati medicali si sapte pacienti, inclusiv trei copii.

"Bombardamentul reprezinta o grava incalcare a legislatiei umanitare internationale", a comunicat organizatia medicala. "Numerosi pacienti si membri ai personalului medical sunt in continuare disparuti. Bilantul acestui bombardament teribil ar putea creste", subliniaza asociatia umanitara, precizand ca raidurile aeriene au continuat chiar si dupa ce s-a transmis ca a fost atins un spital. Potrivit unor reprezentanti ai organizatiei, bombardamentul ar putea fi incadrat la crime de razboi.

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

Armata americana a confirmat ca efectua raiduri aeriene in Kunduz, vizand insurgenti talibani. "Bombardamentul a vizat persoane care amenintau fortele coalitiei. Este posibil ca raidul sa fi provocat daune colaterale la o unitate medicala", a declarat colonelul Brian Tribus, un purtator de cuvant militar american, precizand ca a fost declansata o investigatie in acest caz.

Potrivit unor surse militare citate de CNN, este posibil ca spitalul sa fi fost atacat din eroare de un avion american de tip AC-130.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si Alianta Nord-Atlantica au prezentat scuze pentru incident, iar Pentagonul a declansat o ancheta in acest caz.

Pe 10 iulie, zece militari afgani au fost "victime colaterale" ale unui raid aerian american efectuat in provincia Logar, in estul Afganistanului.

Citeste si:
Talibanii îndeamnă la pace după masacrul din Afganistan. Gruparea...
Talibanii îndeamnă la pace...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.