Cancelarul german Angela Merkel si liderii Braziliei, Indiei si Japoniei au cerut sambata ca aceste tari sa intre intr-un Consiliul de Securitate al ONU extins si reformat, relateaza AFP in pagina electronica.

Merkel a apreciat, in marja summitului ONU pentru dezvoltare, ca un Consiliu de Securitate cu mai multi membri permanenti ar fi mai in masura sa gestioneze marile crize internationale. Din Consiliul de Securitate fac parte, in prezent, doar cinci membri permanenti, care au drept de veto - si anume Statele Unite, Rusia, China, Franta si Marea Britanie -, plus zece tari membre nonpermanente, care se schimba regulat.

In acest sens, Merkel a apreciat ca tarile "G4" sunt "candidate legitime" la o intrare "permanenta" in Consiliu. Cele patru tari isi sprijina candidaturile unele altora.

"Un Consiliu de Securitate mai eficient si mai reprezentativ este mai necesar ca niciodata pentru rezolvarea crizelor si conflictelor globale care au aparut in acesti ultimi ani", au subliniat cele patru tari, intr-un comunicat comun. Cei cinci membri permanenti sunt singurii care dispun de un drept de veto, iar disensiunile lor cu privire la conflicte majore - ca cel din Siria sau cel din Ucraina - au paralizat Consiliul de Securitate, care nu a putut adopta nicio decizie de anvergura cu privire la aceste crize.

Merkel s-a intalnit cu presedinta braziliana Dilma Rousseff si premierii indian Narendra Modi si japonez Shinzo Abe pentru a discuta despre candidatura lor comuna.

Adunarea Generala a ONU s-a pus de acord anterior, luna aceasta, asupra unui text care propune eventuale reforme ale Consiliului, insa China, Statele Unite si Rusia au refuzat sa-l semneze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.