Planurile Casei Albe de a primi mii de refugiati in plus in Statele Unite s-au confruntat cu o opozitie acerba luni in Congresul american, unde legislatori republicani au solicitat dreptul sa revizuiasca si sa respinga efortul, invocand termeri legate de terorism, relateaza Reuters in pagina online.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a anuntat duminica o crestere a numarului de refugiati primiti in tara de 15.000 pe an pentru urmatorii doi ani. El nu a precizat insa cati dintre acestia vor proveni din Siria.

In conformitate cu legea actuala, Congresul nu trebuie sa aprobe planul administratiei, insa Camera Reprezentantilor si Senatul, ambele conduse de republicani, ar trebui sa aloce bani pentru a plati pentru orice efort suplimentar. Multi congresmeni, inclusiv unii democrati, sunt ingrijorati ca luptatori islamisti care pretind ca sunt refugiati s-ar putea strecura in tara.

Senatorul republican Jeff Sessions, un critic al politicii de migratie aplicate de presedintele american Barack Obama, a spus ca acest plan este scump si periculos. "Scolile noastre, piata muncii si resursele publice sunt deja prea solicitate. Si chiar si la cotele actuale, nu avem capacitatea de a depista ideologia extremista", a spus Sessions.

SUA au primit 70.000 de refugiati anul trecut in schimbul unui cost de 1,1 miliarde de dolari.

Activistii pentru drepturile omului spun ca administratia Obama face prea putin pentru a calma o criza care a fortat jumatate din populatia Siriei sa isi paraseasca tara, sute de mii dintre acesti oameni mutandu-se in Europa si in particular, in Germania. In replica, oficiali americani puncteaza faptul ca Washingtonul este cel mai mare donator de ajutor umanitar. Luni, administratia a anuntat ca ofera alte 419 milioane de dolari si astfel, ajutorul umanitar american ajunge la peste 4,5 miliarde de dolari in timpul acestei crize.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a spus ca Obama vrea sa "mareasca" numarul de refugiati primiti in tara, insa ingrijorarile legate de securitate si costuri inseamna ca un plan mai amplu ar trebui dezvoltat de Congres.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Cinci senatori republicani si unul democrat i-au scris saptamana trecuta lui Kerry si secretarului american pentru Securitate Interna, Jeh Johnson, solicitand verificarea atenta a fiecarui refugiat.

Procesul actual american de verificare a imigrantilor care provin din Siria este atat de strans, incat doar 1.500 de refugiati au fost primiti in tara de cand a inceput razboiul civil in 2011, scrie MEDIAFAX.

Michael McCaul, presedintele comisiei de Securitate Nationala din Camera Reprezentantilor, a prezentat o lege care ar cere Congresului sa revizuiasca planurile de a primi sirieni si sa consolideze examinarea refugiatilor din punct de vedere al securitatii. Daca va fi adoptat, proiectul de lege al lui McCaul ar impiedica administratia sa primeasca refugiati pana cand atat Camera Reprezentantilor, cat si Senatul vor vota o rezolutie comuna care sa permita acest lucru. Proiectul cere de asemenea administratiei sa ofere prioritate crestinilor si membrilor altor minoritati religioase atunci cand vor primi oameni din Irak si Siria.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.