Gruparea militanta Statul Islamic (SI) produce si foloseste armament chimic in Irak si Siria, crede tot mai mult Guvernul Statelor Unite, declara un oficial american pentru BBC.

Statele Unite au identificat cel putin patru incieente, de o parte si de alta a frontierei dintre Irak si Siria, in care SI a folosit agenti ai gazului mustar (iperita), a declarat acest oficial. El a precizat ca substantele chimice au fost folosite sub forma pudra.

O echipa BBC, aflata la frontiera dintre Turcia si Siria, a vazut dovezi care sustin aceste acuzatii grave, subliniaza postul britanic. Washingtonul crede ca gruparea are o celula care se ocupa in mod special de fabricarea acestor arme.

"Folosesc (gaz) mustar", a declarat oficialul citat, referindu-se la Statul Islamic. "Stim acest lucru", a subliniat el. Gaz mustar a fost folosit, probabil, sub forma de pulbere, impreuna cu explozivi obisnuiti, in obuze de mortiera, a precizat oficialul. "L-am vazut folosindu-l in cel putin patru randuri, de ambele parti ale frontierei - atat in Irak, cat si in Siria", a spus el. Atunci cand explodeaza munitia, combatantii sunt expusi prafului respectiv.

Oficialul citat a declarat ca, in opinia comunitatii de informatii, exista trei posibile explicatii ale modului in care SI si-a procurat agentul chimic mortal. Cea mai plauzibila, in opinia comunitatii de informatii, potrivit oficialului citat, este cea potrivit careia jihadistii il produc chiar ei.

"Apreciem ca au o mica celula de cercetare in domeniul armamentului chimic prin care incearca (sa produca acest tip de armament) si sa-l perfectioneze", a declarat acest oficial. Potrivit celorlalte teorii, militanti SI au gasit armament chimic ascuns in Irak sau in Siria.

Insa este putin probabil ca militantii sa fi gasit agentul chimic in Irak, este de parere oficialul, deoarece armata americana l-ar fi descoperit, probabil, in timpul campaniei militare de aproape zece ani in aceasta tara.

Oficialul apreciaza ca este putin probabil, de asemenea, ca militantii sa fi procurat agentul chimic de la regimul sirian inainte ca acesta sa fie obligat sa-si predea stocurile, sub amenintarea unor atacuri aeriene americane in 2013. Cea mai verosimila teorie, in opinia sa, este cea potrivit careia agentul a fost produs cu ajutorul unor informatii larg accesibile, subliniind ca agentul nu presupune un proces de producere complicat.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Pozitia Guvernului Statelor Unite este ca ancheteaza acuzatii cu privire la folosirea de armament chimic in Irak si Siria, insa oficialul citat a declarat pentru BBC ca multe agentii de informatii cred, in prezent, ca exista suficiente dovezi pentru a dovedi acuzatiile.

Oficialul citat a solicitat protectia anonimatului, deoarece nu a fost autorizat sa vorbeasca despre aceste lucruri in mod public, precizeaza BBC.

Corespondentul BBC Ian Pannell, care s-a aflat in ultima perioada in zona frontierei dintre Turcia si Siria, a vazut noi dovezi ale unor atacuri cu armament chimic comise in Siria - fie de catre regim, fie de catre rebeli, scrie mediafax.

In Siria ar trebui sa nu mai existe armament chimic, dupa ce Guvernul sirian a predat 1.180 de tone de agenti toxici si precursori Organizatiei pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC). Acest proces a inceput in octombrie 2013 si s-a incheiat in iulie anul trecut.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Potrivit corespondentului BBC, peste 200.000 de oameni au murit de la inceputul razboiului civil din Siria, in urma protestelor pasnice de la inceputul lui 2011, insa numai un mic procent dintre victime au fost ucise in atacuri chimice.

ONU a lansat luna trecuta o ancheta cu scopul de a stabili care indivizi, grupari sau guverne sunt implicate in folosirea unor substante chimice ca arme in Siria.

Tot in august, armata americana a anuntat ca teste efectuate asupra unor fragmente de obuze de mortiera folosite in confruntari armate in Irak prezinta urme chimice.

Generalul american de brigada Kevin Killea declara, la sfarsitul lui august, ca Statele Unite au gasit urme de iperita pe obuze de mortiera folosite de catre gruparea Statul Islamic intr-un atac impotriva fortelor kurde, in nordul Irakului.

Insa generalul preciza ca testele erau neconcludente si ca erau necesare noi teste. El sublinia ca iperita este un agent chimic de clasa intai si ca a fost arareori folosita in afara razboaielor chimice.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.