Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere afirma ca nu poate sa excluda o suspendare a Acordului Schengen privind circulatia fara pasaport intre cele mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE), relateaza BBC News online.

De Maizière a declarat vineri, pentru BBC, ca el sustine Acordul Schengen, dar ca acesta poate fi "in pericol". De asemenea, el a indemnat Marea Britanie sa accepte mai multi imigranti.

Germania se asteapta sa primeasca 800.000 de solicitanti de azil numai anul acesta - cu mult mai mult decat alte state membre UE. "Desigur, Marea Britanie are un rol special - nu este parte la Schengen", a spus el. "Insa toate statele UE este necesar sa fie mai constiente de responsabilitatile pe care le au", a indemnat ministrul, scrie MEDIAFAX.

Din zona Schengen fac parte 26 de state europene, marea majoritate membre UE, care a abolit controalele la frontiere si a introdus reguli comune cu privire la azil. Insa de Maizière afirma ca zona Schengen este amenintata din cauza tarilor care esueaza sa adere la principiul potrivit caruia responsabilitatea in procesarea solicitarilor revine tarii care a jucat cel mai important rol in intrarea solicitantului pe teritoriul UE.

Acest principiu este prevazut de Regulamentul de la Dublin. Cei mai multi imigranti ilegali care traverseaza Mediterana sosesc in Grecia si Italia, ale caror autoritati afirma ca nu pot face fata acestui val. Multi imigranti pornesc apoi catre nord, prin zona Schengen, in speranta sa obtina azil altundeva in UE. "Daca nu respecta nimeni legea, atunci (zona) Schengen este in pericol. De aceea avem nevoie urgent de solutii europene", a subliniat ministrul german de Interne.

Thomas de Maizière a facut aceste declaratii in contextul a ceea ce un oficial UE a catalogat "cea mai dura criza a refugiatilor de la al Doilea Razboi Mondial" incoace. Aproximaiv 340.000 de imigranti au sosit in UE numai anul acesta, dintre care multi in ambarcatiuni improvizate, periculoase, in Italia si Grecia, a anuntat Agentia europeana FRONTEX. Politia macedoneana a utilizat vineri gaze lacrimogene impotriva unor imigranti blocati la frontiera cu Grecia, care incercau sa patrunda in aceasta tara si sa-si continue drumul catre nord.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.