Agentia ONU pentru refugiati palestinieni avertizeaza ca 11 cazuri de febra tifoida diagnosticate saptamana aceasta in randul civililor intr-o tabara de refugiati palestinieni de la periferia capitalei siriene Damasc ar putea sa fie doar "varful aisbergului".

Echipe medicale din cadrul Biroului ONU de Ajutorare si Lucrari pentru Refugiatii din Palestina in Orientul Mijlociu (UNRWA) de la Yalda, o zona situata la est de tabara de refugiati palestinieni, in care se afla si civili sirieni, de la Yarmouk, a confirmat marti sase cazuri de febra tifoida, iar miercuri alte cinci.

UNRWA afirma ca exista "informatii credibile" despre un focar de febra tifoida in regiune, evocand cazuri suspecte la Yarmouk, Yalda si alte doua zone - Babila si Beit Sahem. Biroul nu a mai avut acces la Yarmouk din 28 martie, iar reprezentantii sai au fost in alte zone din regiunea respectiva, a precizat Christopher Gunness, un purtator de cuvant UNRWA.

"Ne temem ca aceste cazuri sunt doar varful aisbergului, o sursa de grava ingrijorare in contextul in care febra tifoida poate provoca ravagii la Yarmouk", a declarat pentru AP Gunness. "Nu putem lasa acest (eventual) focar fara sa actionam", a subliniat el.

Potrivit Centrelor americane pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDCP), febra tifoida este provocata de bacteria Salmonella typhi, care se transmite prin consumul de hrana sau apa contaminate. Ea se trateaza cu antibiotice si poate fi fatala daca nu este tratata.

Comisarul general UNRWA Pierre Krahenbuhl a anuntat in iunie ca populatia refugiatilor palestinieni de la Yarmouk a scazut de la 160.000 - la inceputul razboiului din Siria in 2011 - la 18.000 inainte ca gruparea jihadista Statul Islamic (SI) sa patrunda in tabara, la inceputul lui aprilie. Alte cateva mii au parasit-o intre timp. Gunness a solicitat un acces umanitar la Yarmouk, pentru ca UNRWA "sa-i poata trata pe civilii asediati, acum amenintati de o boala mortala".

"Cine stie cate femei, copii si batrani, cei mai vulnerabili, se afla in pragul mortii", a avertizat el.

Citeste si:
Bashar Al Assad a supraviețuit unei tentative de asasinare la Damasc
Bashar Al Assad a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.