Parlamentari rusi denunta cele mai ample exercitii ale fortelor aeropurtate organizate in Europa de la sfarsitul Razboiului Rece incoace drept o amenintare si o provocare, relateaza postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) in pagina electronica.

La manevre - intitulate Swift Reponse 15 - participa aproape 5.000 de militari din 11 state membre NATO. Ele se desfasoara - incepand din 15 august si pana pe 13 septembrie - in Germania, Italia, Bulgaria si Romania, scrie MEDIAFAX.

Armata americana, care a anuntat aceste exercitii marti, a subliniat ca ele vizeaza sa demonstreze capacitatile de "reactie ultrarapida" si de aparare a unei "Europe puternice si sigure".

Insa Vladimir Komoiedov, presedintele Comisiei pentru Aparare din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus) a amenintat miercuri ca - in raspuns - Rusia isi mentine fortele "in alerta".

Konstantin Kosaciov, presedintele Comisiei pentru Aparare din cadrul Consiliului Federatiei ruse (Camera superioara a Parlamentului rus) a apreciat ca aceste exercitii isi au originea intr-o escaladare recenta a confruntarilor armate in estul Ucrainei. "Efectuarea unor exercitii NATO la scara larga echivaleaza cu efectuarea unei operatiuni de acoperire sau de sustinere a altei aventuri a Kievului", a apreciat Kosaciov.

In opinia sa, acest "hiperexecitiu" mai degraba submineaza securitatea Europei decat sa o consolideze. "Europa este sigura si puternica atunci cand zanganitul sabiilor este mai mic", a apreciat senatorul rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.