International10 August 201516:35

Lectura de 2 minute

Astronautii de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) vor manca pentru prima data, luni, frunze proaspete de salata romana, care provin de la plante cultivate in spatiu, la bordul avanpostului orbital.

Frunzele de salata, cultivate in conditii de microgravitatie, vor fi spalate cu un agent de curatare pe baza de acid citric, inainte de a fi consumate. Jumatate dintre acele plante vor fi trimise pe Pamant, pentru ca savantii de la sol sa elaboreze o serie de analize in privinta viitoarelor culturi de plante din spatiu. Ele au fost deja testate in ceea ce priveste siguranta microbiologica.

Tehnologia de cultivare in spatiu a plantelor reprezinta un element crucial pentru viitoarele misiuni spre Marte - si dincolo de aceasta planeta - care vor avea la bord echipaje umane. Prima etapa a sistemului a fost initiata in luna mai, atunci cand semintele de salata au fost udate pentru prima data. Apoi, noile plante au fost trimise pe Terra, dupa o crestere in spatiu de 33 de zile. Un alt lot de seminte a fost activat in iulie, dupa ce a fost depozitat in spatiu mai bine de un an.

Tehnologia de crestere a plantelor in spatiu, conceputa de Orbital Technologies Corp (Orbitec), a fost livrata la bordul ISS alaturi de doua ladite continand seminte de salata si o ladita cu seminte de Zinnia in timpul unei misiuni de tip cargo de aprovizionare a statiei, realizata de compania SpaceX, in aprilie 2014.

Sistemul contine un pat nutritiv iluminat cu LED-uri rosii, albastre si verzi, pentru a stimula cresterea plantelor.

Citeste si:
10 destinatii exotice pe care le poti vizita chiar de pe canapeaua ta
10 destinatii exotice pe care...

Lungimile de unda rosii si cele albastre emit mai multa lumina decat LED-urile verzi si sunt mai eficiente in ceea ce priveste conversia de putere. LED-urile verzi au fost adaugate pentru ca plantele sa para in cele din urma un aliment comestibil, nu plante ciudate si rosii.

In plus fata de adaosul de prospetime pe care il aduc in meniul zilnic si de valoarea lor nutritiva, plantele cultivate in aceste unitati spatiale vor juca si un rol psihologic, contribuind la eliminarea stresului astronautilor, care vor avea posibilitatea de a "gradinari" in timpul misiunilor spatiale indelungate.

Rezultatele experimentelor cu plantele cultivate in spatiu vor putea fi aplicate apoi si la sol, pe Terra, prin amenajarea unor uzine de plante si a altor structuri agricole, care necesita cantitati mici de apa si in care lumina este furnizata pe cale electrica. Salate si alte legume sunt cultivate in prezent de compania Growing Underwood in subteranele Londrei, in tuneluri din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, folosind un sistem hidroponic si o tehnologie LED, similara aceleia care este utilizata pe ISS. Sistemul este studiat si de multe tari din Orientul Mijlociu, care nu dispun de cantitati suficiente de apa pentru o irigare eficienta a culturilor agricole.

Citeste si:
Armata americana si astronautii de pe ISS au urmarit traseul lui Mos C
Armata americana si...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.