Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a calificat marti drept o "eroare istorica" acordul nuclear incheiat intre Iran si marile puteri, relateaza AFP in pagina electronica.

"Conform primelor elemente care ne parvin, este deja posibil sa spunem ca acest acord este o eroare istorica pentru omenire", a declarat Netanyahu, inaintea unrei intalniri la Ierusalim cu ministrul olandez al Afacerilor Externe, Bert Koenders. "In fiecare domeniu in care Iranul trebuia impiedicat sa obtina capacitati nucleare, au existat compromisuri uriase", a precizat el.

Israelul se opune semnarii acordului international cu Iranul, avertizand ca regimul islamist de la Teheran dezvolta armament atomic. Televiziunea de stat iraniana a relatat ca Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, si ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, vor citi o declaratie comuna la pranz.

Potrivit unor surse, acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii oricand doresc. In cazul in care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu.

Analistii afirma ca lipsa dreptului automat de a efectua inspectii ar putea fi criticata de opozantii acordului si i-ar putea oferi Teheranului timp sa musamalizeze eventualele nereguli pana la efectuarea vizitei, scrie MEDIAFAX.

O concesie facuta de Iran este mentinerea sanctiunilor privind rachetele pentru inca opt ani si a embargoului privind armele pentru cinci ani. In cazul in care Iranul incalca acordul, este prevazuta o clauza care permite restaurarea sanctiunilor in termen de 65 de zile, potrivit Reuters.

Teheranul si marile puteri au participat la negocieri maraton in ultimele doua saptamani, la nivel ministerial, pentru a rezolva o disputa veche de 12 ani privind ambitiile nucleare ale Iranului. Occidentul suspecteaza de mult timp Iranul ca vrea sa construiasca o bomba nucleara, in timp ce Teheranul sustine ca programul sau nuclear are scopuri pur civile. Sanctiunile impuse Iranului de Occident, inclusiv restrictiile privind vanzarile de petrol, au afectat economia tarii.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.