Eurogrupul ar fi incercat sa blocheze prezentarea raportului Fondului Monetar International despre situatia din Grecia pentru a nu fi folosit ca pretext populist, sustin surse citate de Reuters, desi evaluarea tehnica a FMI atribuie colapsul financiar gestiunii defectuoase a Guvernului Tsipras.

"Tari din zona euro au incercat in zadar sa opreasca publicarea unei analize sumbre despre situatia datoriilor Greciei, un document pe care Guvernul de stanga de la Atena il foloseste ca pretext pentru a indemna alegatorii sa respinga masurile de austeritate", afirma surse citate de Reuters. "Publicarea raportului despre sustenabilitatea datoriei Greciei a generat o disputa de culise intre Bruxelles si FMI, o institutie financiara cu sediul la Washington", subliniaza Reuters. "Nu este insa clar daca documentul FMI va influenta in vreun sens rezultatul referendumului din Grecia", noteaza agentia de presa.

Referindu-se la raportul Fondului Monetar International prezentat joi, Alexis Tsipras, premierul de extrema-stanga al Greciei, a apreciat ca evaluarea economica justifica pozitia Guvernului sau in favoarea restructurarii datoriei suverane a tarii. "Raportul FMI justifica optiunea noastra de a nu accepta un acord care ar evita o problema majora, cea a datoriilor", a subliniat Tsipras. "Un vot negativ la referendum va insemna continuarea negocierilor cu creditorii in conditii mai bune decat pana acum", a spus premierul grec, scrie MEDIAFAX.

Retail jobs

Germania a exclus posibilitatea restructurarii datoriei suverane a Greciei, in pofida recomandarii Fondului Monetar International in acest sens si a avertismentului ca Atena va avea nevoie de 50 de miliarde de euro in plus pana in anul 2018. "Raportul FMI privind nevoile financiare ale Greciei nu conduce in niciun fel la concluzia ca este necesara o restructurare a datoriei suverane", a declarat Martin Jaeger, purtatorul de cuvant al Ministerului german al Finantelor. "Situatia economica a Greciei a fost inrautatita de conducerea defectuoasa a Guvernului de la Atena de la inceperea mandatului, in ianuarie", a spus Jaeger. Oficialul german a exclus posibilitatea aplicarii cu rapiditate a unui nou plan de asistenta financiara pentru Grecia, subliniind ca "procedura nu este usoara".

Citeste si:
Bogdan Aurescu - la reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor...
Bogdan Aurescu - la reuniunea...

Guvernul de la Atena, condus de premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras, a gestionat ineficient sistemul financiar si economic al Greciei, agravand situatia in ultimele luni, se arata intr-un raport elaborat de Fondul Monetar International (FMI) prezentat joi. "Inainte de luna ianuarie, cand a inceput mandatul Guvernului Tsipras, economia Greciei atinsese un punct dupa care putea continua achitarea datoriilor tarii in anii urmatori. Dar, in ultimele luni, Guvernul de la Atena a diminuat eforturile de imbunatatire a starii economiei si a incetinit privatizarea companiilor de stat care ar fi adus fonduri la buget", precizeaza raportul FMI. "A fost creat un nou gol financiar. (...) Aceste noi necesitati financiare ale Greciei, care se adauga celor deja existente, fac nesustenabile perspectivele datoriei suverane. Daca programul de asistenta financiara ar fi fost implementat asa cum trebuia, Grecia nu ar fi avut nevoie de esalonari ale datoriilor", subliniaza FMI. In acest context, Grecia ar avea nevoie de o restructurare a datoriei si de fonduri suplimentare in valoare de 50 de miliarde de euro pana in anul 2018, din care 36 de miliarde ar proveni din partea zonei euro, potrivit calculelor Fondului Monetar International.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii. Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Incepand de miercuri, Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie de incapacitate de plati nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plati a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008.

Citeste si:
Premierul Tsipras, critici la adresa candidatului PPE la sefia CE,...
Premierul Tsipras, critici la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.