Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, unde s-a intalnit cu Klaus Iohannis, ca Alianta se bazeaza pe Romania, care, la randul sau, se poate baza pe NATO si ca este nevoie de o solidaritate puternica, in conditiile in care Rusia este ”tot mai agresiva”.

”Romania este un aliat foarte hotarat, NATO se bazeaza pe Romania, iar Romania se poate baza pe NATO. Sunteti gazda unei parti importante a sistemului de aparare antiracheta al NATO. Apreciem angajamentul continuu, contribuiti la sustinerea partenerilor si la securitatea la Marea Neagra”, a declarat Jens Stoltenberg, in conferinta de presa sustinuta alaturi de Klaus Iohannis.

El a mai spus ca in Romania au fost luate ”decizii dificile care au redus deficitul si au permis cresterea economica, permitand cresterea cheltuielilor pentru aparare”. ”Voi folosi Romania ca un exemplu pentru ceilalti aliati. Romania a fost capabila sa aiba o politica fiscala responsabila si sa creasca bugetul apararii. E posibil”, a spus oficialul NATO.

Jens Stoltenberg a mai aratat ca ”este nevoie de un NATO puternic si de o solidaritate puternica”. ”Vedem o Rusie tot mai agresiva, care incearca sa schimbe cu forta granitele. Vedem cresterea extremismului si provocari care nu cunosc granite, cum ar fi atacurile cibernetice si restrictiile de energie”, a mai spus oficialul NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face joi o vizita oficiala in Romania, iar in cursul diminetii a fost primit la MApN de catre ministrul Apararii, Mircea Dusa. Ulterior, Jens Stoltenberg s-a intalnit la Guvern cu premierul interimar Gabriel Oprea. La finalul intalnirii, Guvernul a transmis ca Oprea a reconfirmat aprecierea Romaniei fata de eforturile NATO si ale secretarului general pentru consolidarea securitatii Aliatilor estici si pentru intarirea dimensiunii de aparare colectiva si a reiterat angajamentul Romaniei privind contributiile de substanta la misiunile si obiectivele Aliantei Nord-Atlantice, apreciind ca o Alianta puternica, unita si dotata cu resursele si vointa politica necesare este indispensabila pentru stabilitatea si securitatea regiunii noastre si a Europei.

Stoltenberg s-a intalnit in luna ianuarie, la Bruxelles, cu presedintele Klaus Iohannis atunci temele de discutie referindu-se la finantarea Armatei, in conditiile evolutiilor de securitate din regiune,la baza de la Deveselu si la prezenta Romaniei in Afganistan. Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.