Barack Obama si David Attenborough au avertizat ca lupta impotriva modificarilor climatice necesita un efort global, intr-un interviu pe care presedintele american i l-a luat naturalistului britanic in mai si care a fost difuzat duminica de BBC si alte posturi internationale.

Seful statului american, care s-a declarat un admirator al documentarelor de televiziune despre mediu ale lui Attenborough, i-a luat naturalistului interviul pe 8 mai, la Casa Alba, relateaza Reuters in pagina electronica. Modificarile climatice sunt una dintre prioritatile lui Obama in perioada care i-a mai ramas pana la sfarsitul mandatului, insa el se confrunta cu o rezistenta din partea republicanilor, in Congres, in privinta abordarii acestei probleme.

Obama a evocat acordul dintre Statele Unite si China, incheiat anul trecut, cu privire la stabilirea unor noi limite ale emisiilor de carbon incepand din 2025. Cele doua tari sunt principalii doi poluatori la nivel mondial cu carbon. "Nu avansam pe atat de rapid pe cat avem nevoie, iar din ceea ce stiu eu privindu-va programele si din toata munca excelenta pe care ati facut-o, este ca ecosistemele sunt toate interconectate", i-a spus el naturalistului. "Daca doar o tara va face ceea ce trebuie, iar celelalte nu, atunci nu vom solutiona problema. Vom avea o solutie globala la aceasta (problema)", a promis presedintele.

Attenborough a fost de acord ca "solutiile sunt globale". Obama l-a intrebat pe naturalist daca el crede ca este posibil "sa ne descurcam cu aceste probleme". Dupa ce Attenborough a subliniat asupra valorii gasirii unor modalitati de a genera si stoca energie din surse regenerabile, Obama i-a spus "cred ca aveti dreptate in aceasta privinta. Trebuie sa existe o componenta economica legata de acest aspect".

Attenborough, in varsta de 89 de ani, fratele fostului actor si regizor Richard Attenborough, realizeaza documentare de televiziune de 60 de ani. BBC il considera "parintele televiziunii de istorie naturala". Acest interviu este ultima dintr-o serie de aparitii media mai putin obisnuite ale lui Obama, dispus sa recurga la aproape orice cale catre cat mai multi ochi si cat mai multe urechi pentru a-si transmite mesajul.

Interviul este difuzat in contextul in care administratia sa este pe cale sa finalizeze un set de reglementari in vederea reducerii emisiilor de carbon provenind de la centralele electrice. Obama i-a indemnat pe liderii lumii sa ajunga la un acord asupra unor noi tinte la summitul care urmeaza sa aiba loc anul acesta la Paris, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Fake news și schimbările climatice – la ce trebuie să fim atenți...
Fake news și schimbările...

Copiii sunt "mult mai constienti de mediu" decat adultii, i-a spus Obama lui Attenborough, dand exemplul fiicelor sale Malia, in varsta de 16 ani, si Sasha, in varsta de 13 ani. "De exemplu, ele nu contesta (ceea ce spune) stiinta in privinta modificarilor climatice", a spus Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.