Membrii misiunii ONU de mentinere a pacii s-au implicat in activitati sexuale cu peste 225 de femei haitiene care sustin ca au fost nevoite sa faca acest lucru pentru a obtine mancare sau medicamente, ceea ce arata ca exploatarea sexuala ramane in mare parte nesemnalata in astfel de misiuni.

Potrivit unui nou raport, obtinut de AP, Biroul pentru Supravegherea Interna a Serviciilor analizeaza modul in care militarii ONU, aproximativ 125.000 intr-una dintre cele mai problematice zone din lume, se confrunta cu o problema persistenta de abuz si exploatare sexuala. Raportul, care ar urma sa fie publicat in aceasta luna, sustine ca provocarile raman la un deceniu dupa primul raport ONU pe aceasta tema.

Potrivit datelor acestuia, aproximativ o treime dintre presupusele abuzuri sexuale implica minore, iar asistenta acordata victimelor este "mult deficitara". Femeile inca nu reusesc sa distinga intre un act sexual consensual si exploatare.

In urma cu un an, anchetatorii au intervievat 231 de persoane in Haiti, care au declarat ca au avut relatii sexuale negociate cu militari ONU, scrie MEDIAFAX. "In cazul femeilor din mediul rural, acest lucru s-a intamplat din cauza foamei, a lipsei unui adapost, a lucrurilor pentru copii, medicamentelor si obiectelor casnice citate frecvent ca nevoi imediate", afirma raportul. Femeile din mediul urban si suburban au primit "pantofi, telefoane mobile, laptopuri si parfumuri, precum si bani".

"In cazurile de neplata, unele femei au pastrat legitimatiile militarilor si i-au amenintat ca le vor dezvalui infidelitatea pe retelele de socializare", adauga raportul. Doar trei femei intervievate au stiut despre politica ONU care interzice abuzul si exploatarea sexuala. Niciuna nu stia insa despre linia gratuita a misiunii la care se pot raporta astfel de abuzuri.

Anul trecut, numarul total al acuzatiilor de abuz sexual si exploatare formulate impotriva membrilor misiunilor ONU de mentinere a pacii a fost de 51, in scadere fata de 66 de cazuri cu un an inainte, potrivit ultimului raport anual pe aceasta tema al secretarului general. Schita de raport obtinuta de AP nu precizeaza in ce perioada au avut loc aceste cazuri in Haiti. Misiunea de mentinere a pacii a fost autorizata in 2004 si, la sfarsitul lui martie, avea peste 7.000 de membri. Aceasta este una dintre cele patru misiuni de mentinere a pacii vizate de cele mai multe acuzatii de abuz sexual si exploatare din ultimii ani, alaturi de cele din Congo, Liberia si Sudanul de Sud.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.