Statele Unite si Japonia au anuntat primul test al noii rachete de tip Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA produse de Raytheon Co, dezvoltata in comun de catre cele doua tari, al carei cost total este estimat la aproximativ doua miliarde de dolari, relateaza Reuters in pagina electronica.

Testul, care a avut loc sambata, in largul Centrului naval aerian Point Mugu, situat pe coasta Californiei, a fost un succes, a declarat duminica Rick Lehner, un purtator de cuvant al Agentiei pentru aparare antiracheta (MDA). SM-3 IIA este o varianta, de 21 de inchi, a rachetei de tip SM-3, utilizata in cadrul sistemului american de lupta AEGIS, construit de catre Lockheed Martin Corp pentru a distruge rachete balistice reprezentand o amenintare in spatiu, scrie MEDIAFAX.

Cele doua state vor cheltui cate un miliard de dolari fiecare pentru a concepe, testa si eventual produce noile rachete, un model de program comun de dezvoltare a unor noi arme, a declarat Riki Ellison, directorul Missile Defense Advocacy Alliance, o organizatie nonprofit. "Acesta este cel mai bun caz de la Departamentul american al Apararii de finantare egala si punere in comun a ingineriei cu o tara aliata cu scopul de a dezvolta un nou sistem de armament pentru a consolida securitatea nationala a celor doua tari", a declarat Ellison, citat intr-un comunicat.

Raytheon a anuntat ca motoarele rachetelor de tip SM-3 IIA sunt mai mari si ca aceste rachete au o capacitate de distrugere mai mare, care-i va permite sa intercepteze mai rapid rachete balistice cu raza de actiune mica si mijlocie si sa protejeze regiuni mai intinse.

Prin testul de sambata au fost evaluate performantele varfului rachetei, comenzii directiei si separarea treptelor intai, a doua si a treia ale rachetei. Nu a fost planificata o interceptare si nu a fost lansata nicio tinta, au precizat oficiali americani si din cadrul companiei. "Succesul acestui test mentine programul pe drumul cel bun in vederea implementarii pe mare si pe uscat in 2018", a declarat Taylor Lawrence, un oficial de rang inalt din cadrul Raytheon. Urmeaza inca trei ani de teste, deja planificate, inainte ca noul tip de racheta sa fie folosit pe navele americane dotate cu sisteme Aegis, pe nave japoneze de clasa Kongo si in instalatiile Aegis Ashore din Polonia si Romania, a declarat Ellison.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.