Baloane gonflabile in jurul lui Venus si un robot-calamar pentru explorarea oceanelor de pe alte planete se regasesc in Topul 5 al celor mai insolite proiecte stiintifice incurajate si finantate de NASA, alcatuit de jurnalistii de la site-ul 20minutes.fr.

Omenirii nu ii lipseste imaginatia, iar NASA, al carei know-how prinde din urma adeseori filmele si romanele SF atunci cand vine vorba de cucerirea spatiului, incurajeaza si finanteaza proiectele - uneori insolite si nebunesti - unor oameni de stiinta, relateaza MEDIAFAX.

Baloane gonflabile in jurul lui Venus - Inainte de Marte, oamenii ar putea sa colonizeze mai intai planeta Venus. Ideea unei astfel de colonizari exista de multa vreme in randul comunitatii stiintifice. Desi "sora geamana" a Terrei pare un mediu ostil vietii la nivelul suprafetei, atmosfera ei poseda (la altitudinea de 50 de kilometri) o presiune, o densitate si o temperatura comparabile cu cele ale Terrei. Proiectul "Havoc" (High Altitude Venus Operational Concept), studiat in prezent de NASA, propune o explorare a planetei Venus de la inaltime, prin intermediul mai multor etape, pentru a garanta, in final, o prezenta umana in atmosfera venusiana sub forma unor "orase plutitoare". Compania Northrop Grumman, in asociere cu LGarde, a propus de curand proiectul VAMP (Venus Atmospheric Maneuverable Platform) si spera sa construiasca un vehicul gonflabil de 55 de metri, alimentat cu energie solara, capabil sa navigheze pe cerul planetei Venus. Ron Polidan, seful proiectului, explica pentru SpaceNews, saptamana trecuta, ca echipa sa este pregatita sa concureze la editia din 2016 a unei competitii celebre - New Frontiers Competition - organizat de NASA. In cazul in care va avea succes, proiectul va primi un buget ce ar putea ajunge pana la 1 miliard de dolari si ar putea demara in 2021.

Un robot-calamar pentru explorarea oceanelor spatiale - In cautarea eventualelor urme lasate de organisme vii, masinile trimise pe alte planete vor trebui sa poata sa se deplaseze si sub apa. Proiectul unui robot-calamar este subventionat de NASA in cadrul NIAC (NASA Innovative Advanced Concepts). Potrivit principiului biomimetismului, acel vehicul-amfibie va dispune de structuri tentaculare care ii vor permite sa se deplaseze sub apa si pe suprafete dure si sa absoarba energie electromagnetica din mediul inconjurator pentru a-si incarca bateriile. "Propunem o arhitectura mobila pentru a explora Europa (un satelit al planetei Jupiter, n.r.) si alte medii planetare in care robotica nu ne permite o investigatie stiintifica bazata pe energia solara sau nucleara", a explicat creatorul acestui proiect, Mason Peck.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Capturarea unui asteroid pentru a merge pe Marte - Capturarea unui asteroid, transformarea sa intr-un mini-satelit si folosirea lui pentru a vizita planeta Marte este o idee indrazneata ce a fost propusa chiar de Barack Obama in 2013. "Asteroid Redirect Mission (ARM) vizeaza dezvoltarea unei tehnologii care va fi necesara unei misiuni cu astronauti la bord pe sistemul martian, ce este prevazuta in jurul anului 2030", anunta in acea perioada NASA pe site-ul ei. De atunci, proiectul a fost reevaluat. Un singur "fragment" dintr-un asteroid va fi tractat spre orbita lunara de catre un vehicul spatial robotizat. Asteroidul ce va fi ales va fi anuntat in 2010, a anuntat NASA in luna martie. Trimiterea a doi astronauti in capsula Orion pentru explorarea acelui mini-asteroid ar avea loc in 2025.

Hibernare pentru a calatori spre Marte - Dupa exemplul personajului Ellen Ripley din franciza cinematografica "Alien", astronautii ar putea fi plasati in hibernare in timpul viitoarelor calatorii in spatiu. NASA finanteaza incepand din 2013 un proiect al SpaceWorks, o companie dedicata explorarii spatiale. Proiectul propune plasarea calatorilor spatiali intr-o "toropeala terapeutica", in timpul calatoriei spre Marte, care dureaza sase luni. Tehnologia propusa s-ar baza pe metode deja utilizate in medicina, combinand hipotermia terapeutica si alimentatia artificiala intravenoasa. "Schematic, vom scadea treptat temperatura corpului pana cand aceasta ajunge la o valoare cuprinsa intre 32 si 34 de grade. Metabolismul se reduce, iar persoana intra intr-o stare de inconstienta. Starea de somn letargic poate fi obtinuta prin diverse tehnici, de exemplu prin injectarea unor substante sau prin plasarea pe corp a unor pachete cu gel congelat", precizeaza creatorii proiectului.

Citeste si:
Renovarea inteligentă! Alegerea iluminatului potrivit pentru un...
Renovarea inteligentă!...

Un motor pentru a ajunge pe Marte in mai putin de 40 de zile - Un voiaj de pe Terra pe Marte in doar 39 de zile reprezinta un proiect pe care NASA il analizeaza inca din 2009. In contextul in care durata unei astfel de calatorii este cuprinsa intre sase si opt luni, agentia spatiala americana a decis sa finanteze proiectul VASIMR (o racheta cu propulsie magneto-plasmica cu impuls specific variabil), altfel spus, un motor ultra-perfectionat ce ar permite realizarea acestei calatorii spatiale intr-un timp record.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.