Grecia mai poate rezista opt saptamani fara sprijin financiar international, considera analisti ai Bloomberg, potrivit carora statul elen va reusi sa isi respecte prin forte proprii obligatiile financiare pe parcursul lunii iunie, dar va ramane fara bani la inceputul lunii iulie.

Analisti ai Bloomberg Intelligence au ajuns la concluzia ca bancile din Grecia detin suficiente garantii pentru a primi in continuare fonduri de urgenta din partea Bancii Centrale Europene (BCE) timp de opt saptamani, cu conditia ca membrii institutiei sa nu inaspreasca termenii finantarii.

Totodata, veniturile fiscale vor permite Guvernului sa reziste o perioada similara, dar o rata de 3,5 miliarde de euro datorata BCE, scadenta pe 20 iulie, ar putea fi capatul drumului, afirma analistii Jamie Murray si David Powell. "Este o suma uriasa. Ar putea sa se tarasca pe parcursul lui iunie, dar iulie pare o luna foarte dificila", a spus Powell.

Nimeni in afara autoritatilor de la Atena nu stie exact cati bani mai are guvernul, dar eforturile tot mai mari pentru respectarea platilor sugereaza ca nu prea multi. Oficialii europeni pun sub semnul intrebarii asigurarile liderilor eleni ca acordul de ajutor este iminent, asa ca soarta tarii, in urmatoarele zile si saptamani, va depinde in mare masura de veniturile guvernului.

In lunile martie si aprilie, veniturile fiscale au crescut fata de intervalul similar din 2014, sporind sansele ca Grecia sa poata plati FMI 1,5 miliarde de euro, in iunie, potrivit Bloomberg Intelligence. Trezoreria va incasa totodata circa 3,8 miliarde de euro, din impozitele pe venituri platite de greci in iulie.

Un oficial european a avertizat insa ca daca BCE va evalua in scadere garantiile oferite de bancile elene in schimbul fondurilor, atunci sistemul bancar va mai beneficia de finantare doar patru saptamani, scrie MEDIAFAX.

Intre timp, liderii eleni continua sa isi exprime optimismul ca acordul cu creditorii internationali este foarte aproape. Ministrul de Finante Yanis Varoufakis a spus luni seara, la postul elen Star TV Channel, ca acordul poate avea loc intr-o saptamana. Tot luni, premierul Alexis Tsipras a afirmat in fata industriasilor greci ca discutiile sunt aproape de finalizare.

Citeste si:
Ce se va întâmpla la pompă din 5 decembrie
Carburanții s-au scumpit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.