Un consultant in securitate cibernetica a declarat pentru FBI ca a patruns in sistemele informatice de la bordul unor avioane de aproximativ 20 de ori si a reusit chiar sa controleze un motor in timpul zborului, potrivit unor documente judiciare, citate de CNN.

Chris Roberts a fost detinut de FBI in aprilie, dupa un zbor cu United Airlines catre Syracuse, New York, dupa ce oficialii au vazut mesajele sale pe Twitter despre spargerea sistemului informatic al avionului in care se afla. O solicitare depusa de FBI pentru un mandat de perchezitie la un tribunal din New York descrie anchetarea lui Roberts pentru posibile infractiuni informatice.

In timpul intervierarii sale de catre FBI in februarie si martie, Roberts le-a spus achetatorilor ca a patruns in sistemele de divertisment de la bordul avioanelor de 15 sau 20 de ori in perioada 2011-2014. El a declarat, de asemenea, potrivit documentului, ca o data a patruns in sisteme si a rescris codul, ceea ce i-a permis sa emita o comanda "CLB" de crestere a altitudinii. Roberts sustine ca stie vulnerabilitatile a trei tipuri de aeronave Boeing si ale unui model Airbus, scrie MEDIAFAX.

Roberts a afirmat pe Twitter ca a fost sfatuit sa nu spuna prea multe, dar a precizat ca singurul sau interes este acela de "imbunatatire a sigurantei aeriene" si a acuzat FBI ca a condensat "incorect" cinci ani de cercetari ale sale intr-un singur paragraf. Documentele FBI sustin ca agentii si specialistii sai in tehnica "cred ca Roberts a avut capacitatea si vointa de a folosi echipamentul pe care il avea atunci asupra lui pentru a accesa sau a incerca sa acceseze sistemele de divertisment de la bord si probabil sistemele pentru controlul zborului ale oricarui avion echipat cu sisteme de divertisment, iar acest lucru putea pune in pericol siguranta publica", motiv pentru care nu i s-a permis sa paraseasca aeroportul Syracuse in acea seara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.