Primul cimitir romanesc din Germania va fi amenajat in Oberrad, un oras aflat in apropiere de Frankfurt, informeaza cotidianul Frankfurter Rundschau.

Autoritatile locale au decis ca o suprafata de aproximativ 1.000 metri patrati din cimitirul Waldfriedhof din Oberrad sa fie administrat de Biserica Ortodoxa Romana din Germania. Pentru autoritati, noul cimitir reprezinta, de asemenea, un proiect social.

"Incercam sa tinem cont de dorintele tuturor cetatenilor. Membrii tuturor confesiunilor religioase au dreptul de a fi ingropati in cimitire municipale", a declarat Harald Hildmann, administratorul cimitirului. "Este imbucurator atunci cand vezi ca unii oameni vor sa aiba grija de morminte", a adaugat el.

In urma unui acord scris, intreaga suprafata de 1.000 de metri va fi administrata de comunitatea ortodoxa romaneasca din acea regiune a Germaniei. "Nici nu se putea alege un moment mai bun", a declarat la randul sau parintele ortodox Stefan Anghel, care coordoneaza activitatea comunitatii romanesti inca din 1997. Obiceiul inmormantarii a trecut printr-o criza, spune preotul roman. Prin intermediul noului cimitir romanesc, Stefan Anghel spera ca familiile de romani din Germania sa mentina traditia ortodoxa in privinta ritualului de inmormantare.

Caracteristic pentru credinta ortodoxa, afirma acelasi cotidian german, este faptul ca mormantul are crucea orientata spre vest, in timp ce persoana decedata trebuie sa aiba privirea orientata spre est. Regiunea se afla sub administrarea religioasa a lui Athenegoras Ziliaskopolos, preot al Episcopiei ortodoxe grecesti din Germania. El s-a declarat incantat de faptul ca aproximativ 150 de morminte vor trece in administrarea ortodocsilor romani, scrie MEDIAFAX.

Parintele Anghel considera ca noul cimitir este si un proiect social, pentru ca enoriasii romani pot intretine si mormintele celor care nu au urmasi. Aproximativ 400 de familii romanesti traiesc in aceasta comunitate, care, in luna martie, a primit Premiul de integrare decernat din partea orasului Offenbach. In lunile urmatoare, in piata centrala a aceluiasi oras va fi construit si un monument ortodox.

Citeste si:
E scump și să mori în România. Un loc de veci se vinde și cu 6.000...
E scump și să mori în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.