Cel de-al doilea cutremur puternic, produs marti in Nepal, a distrus cladirile a caror structura fusese deja slabita de cutremurul din aprilie si a provocat moartea a cel putin 66 de persoane, inclusiv 17 in India si una in Tibet, relateaza Reuters, in pagina electronica.

Cele mai multe victime au fost inregistrate in satele si orasele de la est de Kathmandu, care abia incepeau sa se recupereze dupa cutremurul din 25 aprilie, soldat cu peste 8.000 de morti. Comandamentul militar american in Pacific a declarat ca un elicopter militar implicat in operatiunile de salvare a disparut, avand la bord sase militari americani si doi nepalezi.

Cutremurul de marti, cu magnitudinea de 7,3, s-a produs la 76 de kilometri est de capitala, intr-o zona deluroasa din apropiere de granita cu Tibetul, potrivit coordonatelor oferite de institutul american de geofizica USGS, si a generat alunecari de teren in vaile din Himalaya, in apropiere de Muntele Everest. Satenii care au privit neputinciosi cum li se darama casele au declarat ca au supravietuit doar pentru ca locuiau in corturi.

Lucratorii umanitari au anuntat pagube importante in unele sate din zona Charikot, cel mai grav afectata, si au declarat ca unele persoane au fost prinse sub daramaturi, scrie MEDIAFAX. Martorii oculari au afirmat ca s-au produs alunecari de teren care au distrus drumurile si micile catune. ONU a strans doar 13 la suta din suma de 423 de milioane de dolari necesara pentru a ajuta Nepalul sa se recupereze dupa cutremurul din aprilie, care a avut 7,8 magnitudine de moment. Echipele de salvare au afirmat ca deja duceau lipsa de materiale inainte de noul cutremur.

Luna mai este sezonul de varf al ascensiunilor montane in Nepal, dar unitatile de cazare sunt aproape goale dupa ce mii de turisti au plecat dupa cutremurul din aprilie. Dambar Parajuli, presedintele Asociatiei Operatorilor pentru Expeditii din Nepal, a declarat ca niciun alpinist sau serpas nepalez nu se mai afla in tabara de baza Everest. Alpinistii si-au incheiat sezonul pe Everest in acest an dupa ce 18 persoane au murit luna trecuta in urma avalanselor generate de cutremur. "Toti au plecat", a declarat Parajuli.

In Nepal, bilantul cutremurului a ajuns la 48 de morti si 1.176 de raniti, a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Kamal Singh Bam. Saptesprezece persoane au murit in statele indiene Bihar si Uttar Pradesh, a precizat Ministerul de Interne intr-un comunicat, iar presa chineza a anuntat ca o persoana a murit in Tibet, din cauza unor pietre care au cazut peste masina in care se afla. Avioanele militare indiene si americane au transportat peste 60 de persoane ranite din diverse zone afectate de cutremur la Kathmandu.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Nepalul abia a inceput sa se recupereze dupa distrugerile provocate de cutremurul de luna trecuta, cel mai grav produs in aceasta tara in ultimii 80 de ani, care a provocat moartea a cel putin 8.046 si ranirea altor 17.800. Sute de mii de cladiri, inclusiv vechi temple hinduse si budiste, au fost distruse si multe au fost avariate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.