Cutremurul puternic care a avut loc marti in Nepal s-a soldat cu cel putin 25 de morti, dintre care cinci in India si unul in Tibet, si aproximativ 1.000 de raniti, iar cladiri afectate de seismul devastator de acum mai putin de trei saptamani s-au prabusit, relateaza Reuters in pagina electronica.

Un bilant anterior anunta cel putin patru morti in Nepal. Nouasprezece persoane au murit in Nepal, iar alte 981 au fost ranite in urma cutremurului de marti, a declarat pentru Reuters Laxmi Prasad Dhakal, un oficial din cadrul Ministerului de Interne, care a prezentat primele estimari.

Cinci persoane au murit in Sindhupalchowk, un district situat la est de Kathmandu in care s-au inregistrat cele mai numeroase victime in urma cutremurului de la 25 aprilie, a declarat administratorul districtului Krishna Gwayali. El a precizat ca decesele au avut loc pe o autostrada catre Tibet. Alte sase persoane au fost ucise in districtul Dolakha, in apropiere de epicentru, potrivit unui martor ocular, care a adaugat ca salvatori incercau sa ajunga la trei persoane blocate intr-o casa.

In capitala au murit trei persoane, a declarat un reprezentant al politiei pentru Reuters. In India vecina, cel putin cinci persoane au murit in urma surparii unor cladiri in state care se invecineaza cu Nepalul - una in Uttar Pradesh si patru in Bihar, potrivit unor oficiali. Un barbat a fost omorat, de stanci care s-au surpat peste masina la bordul careia se afla, in Tibet, potrivit presei chineze.

Institutul american de geofizica USGS a anuntat marti ca epicentrul cutremurului a fost localizat la 68 de kilometri de orasul Namche Bazar, in apropiere de Muntele Everest si frontiera cu Tibetul. Seismul - cu magnitudinea de 7,3 - a fost resimtit pana la New Delhi, in India, si Dacca, in Bangladesh. Locuitori din orasul indian Siliguri, situat la frontiera cu Nepalul, au declarat ca bucati de beton s-au desprins si au cazut de pe una sau doua cladiri. Persoane din Kathmandu, cuprinse de panica dupa experienta cutremurului de la 25 aprilie, au iesit pe strazi, potrivit unor reporteri Ruters.

Parinti isi strangeau copiii in brate, iar sute de persoane incercau sa-si sune rudele pe telefonul mobil. Comerciantii si-au inchis magazinele, iar strazile s-au umplut de oameni care se grabeau sa-si verifice familiile. "Ma duc direct acasa", a declarat Bishal Rai, un tanar in varsta de aproximativ 20 de ani, adaugand ca incerca sa-si contacteze familia, in nordul capitalei.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Epicentrul cutremurului a fost localizat in apropiere de tabara de baza de pe Everest, evacuata in urma avalansei declansate de cutremurul de luna trecuta, soldate cu 18 morti. Alpinistii care incercau sa escaladeze anul acesta cel mai inalt pisc din lume si-au anulat expeditiile, scrie MEDIAFAX.

Cel putin 8.046 de persoane au murit, iar alte peste 17.800 au fost ranite, in urma cutremurului de luna trecuta, cu magnitudinea de 7,8. Un cutremur cu magnitudinea de 7,3, ca cel de marti, poate provoca pagube semnificative si alunecari de teren. Guvernul nepalez depunea eforturi, marti, sa evalueze pagubele, in contextul in care reteaua telefonica a fost afectata, iar informatiile circulau dificil. "Primim mesaje prin care suntem informati ca numeroase persoane si-au evacuat locuintele si adaposturile temporare", a declarat, la Kathmandu, Ram Prasad Sharma, un oficial din cadrul Ministerului de Interne. "Acestea sunt informatiile pe care le avem pentru moment", a adaugat el.

Citeste si:
Noua Bursă de Diamante din India - mai mare decât Pentagonul
Noua Bursă de Diamante din...

Pe de alta parte, cutremurul de marti din Nepal a fost resimtit puternic in India, din New Delhi si pana in est, in orasele Kolkata si Gawuhati, in statul Assam (est), relateaza DPA. In capitala, circulatia cu metroul a fost supendata, iar copii erau evacuati din scoli, potrivit unor imagini de televiziune. "A fost intr-adevar ingrozitor", a declarat Manbir Singh, care munceste in suburbia Gurgaon din capitala. "Biroul si computerul au inceput sa se zgaltaie. Toata lumea a luat-o la fuga pe scari", a adaugat el. "Seismul a fost resimtit in mai multe zone din India", a declarat ministrul indian federal de Interne Rajnath Singh la New Delhi. "Culegem detalii si informatii", a adaugat el. Forta nationala de interventie in caz de catastrofe OP nu a primit, imediat, informatii despre victime sau pagube, potrivit ministrului.

Citeste si:
Schimbări pentru șoferi: „Amiabila” în caz de accident se va face...
Schimbări pentru șoferi:...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.