Cancelarul german Angela Merkel a deplans, duminica, in cursul unei vizite la Moscova, lipsa unei incetari a focului in estul Ucrainei, afectat de un conflict intre separatistii prorusi si fortele proguvernamentale, relateaza Le Monde in editia electronica.

Angela Merkel a efectuat duminica o vizita la Moscova, unde o parada militara de amploare a avut loc cu o zi inainte pentru celebrarea a 70 de ani de la victoria Aliatilor impotriva Germaniei naziste in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Angela Merkel si-a inceput vizita cu un omagiu in memoria victimelor sovietice ale celui de-al Doilea Razboi Mondial adus la Mormantul Soldatului Necunoscut, dupa care si-a continuat-o cu o intrevedere cu presedintele rus Vladimir Putin consacrata crizei din Ucraina. Cei doi lideri nu s-au mai intalnit de la negocierile asupra Acordului de la Minsk privind conflictul din estul Ucrainei, semnat la 12 februarie in urma unei medieri in "formatul Normandia" (Franta, Germania, Rusia si Ucraina). "Am sperat intr-o incetare a focului, dar, din pacate, aceasta nu a intrat in vigoare, separatistii ocupand noi teritorii", a afirmat Merkel, mentionand in special orasul Debaltevo, cucerit de combatantii prorusi a doua zi de la semnarea Acordului de la Minsk. "In fiecare zi primim rapoarte ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) care explica in mod obiectiv de ce incetarea focului nu este respectata", a insistat cancelarul german.

Armistitiul in estul Ucrainei nu este posibil, in general, din cauza actiunilor separatistilor, acuza Merkel. "Multe incalcari ale incetarii focului provin din partea separatistilor", a acuzat cancelarul german intr-o conferinta comuna cu presedintele rus. "Fiecare trebuie sa isi utilizeze influenta si cred ca presedintele (Putin) are influenta asupra separatistilor", a continuat ea.

De altfel, cancelarul german nu vede alte solutii pentru solutionarea conflictului ucrainean decat continuarea eforturilor de punere in aplicare a intelegerilor semnate la Minsk dupa o "noapte dificila de negocieri". "Minskul este baza de care vom dispune pentru a incerca gasirea unei solutii. Nu este (o baza) perfecta, dar nu avem nimic altceva", a subliniat ea.

La randul sau, presedintele rus a declarat ca este de acord cu cancelarul german asupra instrumentului de ajungere la incheierea conflictului din estul Ucrainei. "Sunt de acord, nu exista o alta alternativa la Minsk", a declarat Putin. "In pofida tuturor dificultatilor, procesul (de pace) lansat avanseaza (...) si situatia este mai calma", a apreciat el, precizand insa ca "plangerile" privind incalcarea acordurilor "provin de la ambele parti" implicate in conflict. In opinia lui Putin, urmatoarele etape pentru depasirea conflictului din Ucraina sunt adoptarea unei reforme constitutionale in aceast fosta republica sovietica, organizarea de alegeri locale si o lege a aministiei, scrie MEDIAFAX. "Fara aceste puncte, nu putem discuta", a avertizat el.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Pe de alta parte, liderul de la Kremlin a anuntat ca o delegatie ruseasca se va deplasa in perioada 17-19 mai la Bruxelles pentru a discuta in special despre consecintele acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina, un acord denuntat de Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.