Sapte lideri de partide se infrunta joi in cele mai impredictibile alegeri din ultimii cativa zeci de ani organizate in Marea Britanie, care au adus mai multe formatiuni mici in prim-plan din cauza fragmentarii votului, comenteaza AFP in pagina electronica.

David CAMERON (48 ani), Partidul Conservator

Acuzat de o campanie terna, premierul in exercitiu David Cameron a recurs la pasiune dupa ce sondajele au aratat ca balanta ultimelor sondaje nu inclina in favoarea sa.

Trecutul sau privilegiat il face un candidat "sic", dar le-a cerut alegatorilor sa se uite mai degraba la rezultatele economice pe care le-a obtinut.

Fiul unui agent de bursa, Cameron a absolvit prestigioasele Eton College si Oxford University, unde a facut parte din Bullingdon Club - un grup exclusivit de studenti adepti ai unor agape excentrice la care alcoolul curgea valuri. Dupa ce a devenit liderul partidului la varsta de 39 de ani, in 2005, el a incercat sa "detoxifice" marca partidului, evitand probleme abordate traditional de dreapta - ca imigratia - si insistand asupra unei agende mai liberale.

Ed MILIBAND (45 ani), Partidul Laburist

Proscris anterior la Westminster ca un "ciudat" care a devenit liderul Partidului Laburist dupa ce si-a "injunghiat" fratele, David Miliband, este considerat in prezent cu sanse reale de a deveni viitorul premier al Marii Britanii

Insa, in pofida comportamentului "ciudat" si obstacolelor frecvente, Ed Miliband si-a pastrat nestirbita increderea in sine, despre care tot mai multi cred ca-l va propulsa in cea mai importanta functie in stat. Poate ca cea mai daunatoare pentru el este ruptura pe care a creat-o prin faptul ca a candidat impotriva fratelui sau, pe care l-a infrant, in alegerile pentru sefia partidului, in 2010. Fiul unui eminent universitar marxist si al unei activiste, Miliband a crescut intr-o familie foarte politizata, frecventata de intelectuali de stanga din intreaga lume.

Citeste si:
David Cameron s-ar putea intoarce pe scena internationala
David Cameron s-ar putea...

Nick CLEGG (48 ani), Partidul Liberal-Democrat

Experienta de vicepremier i-a daunat, sondajele sugerand ca atat el cat si partidul sau sunt, in prezent, atat de nepopulari incat si-ar putea pierde mandatul, riscand finalul unei cariere politice in linia intai.

Multi alegatori ii acuza pe liberal-democratii de centru ca au sustinut Guvernul conservator al lui Cameron sa introduca masuri de austeritate pentru a reduce deficitul. In cazul in care isi va pastra mandatul, elocventul Clegg ar putea sa "imparta cartile", in contextul in care nu a respins eventuale aliante nici cu drepta si nici cu stanga.

Nigel FARAGE (51 ani), Partidul Independentei Regatului Unit (Ukip)

Farage a transformat Ukip intr-o forta la nivel national, dar lupta pentru viitorul sau politic, apreciaza unii comentatori, in opinia carora campania sa populista a fost lipsita de suflu.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis are consultări cu partidele pentru...
Președintele Klaus Iohannis...

Prin retorica sa antieuropeana si impotriva corectitudinii politice, Farage, care l-a comparat pe fostul presedinte al Consiliului European Herman Van Rompuy cu o "carpa de vase", a condus formatiunea xenofoba pe primul loc in alegerile pentru Parlamentul European (PE), in 2014, scrie MEDIAFAX.

Nicola STURGEON (44 ani), Partidul National Scotian (SNP)

Sefa separatistilor scotieni, considerata o adevarata vedeta a imprevizibilei campanii britanice, poate decide cine va fi premierul dupa alegerile de joi.

Practic o necunoscuta la sud de provincie, anterior, Sturgeon a iesit in prim-planul campaniei, multumita prestatiilor sale din dezbateri, in pofida faptului ca nu candideaza pentru un mandat la Westminster. Premierul scotian si-a croit drum in politica britanica - dominata de barbati - criticand masurile de austeritate si promovand SNP drept o "forta progresiva", cu un umor patrunzator si un accent scotian sacadat.

Citeste si:
Un barbat cu un rucsac plin cu cutite, arestat in apropiere de...
Un barbat cu un rucsac plin...

Leanne WOOD (43 ani), Plaid Cymru

Nationalistii galezi pot obtine doar cateva locuri in alegerile generale, dar ar putea sa fie catapultati dintr-o relativa obscuritate intr-o pozitie de influenta in intreaga tara. In contextul in care niciun partid nu este creditat cu obtinerea unei majoritati absolute, formatiunea socialista separatista spera sa se alieze cu altii si sa propulseze Partidul Laburist (de centru-stanga, in opozitie) la putere in schimbul unor concesii.

Natalie BENNETT (49 ani), Partidul Verde

Sefa Green Party a facut campanie impotriva austeritatii si pare sa adune voturi de pe urma reactiei de respingere a politicii traditionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.