Opinia publica britanica nu inclina in favoarea niciuneia dintre principalele formatiuni, cu doar patru zile inainte de alegerile legislative, care se anunta stranse, in urma unei campanii dominate de duelul dintre Ed Miliband si David Cameron, arata ultimele sondaje de opinie.

Nici conservatorii premierului in exercitiu si nici laburistii, in opozitie, nu vor putea sa guverneze singuri, potrivit unui sondaj realizat de catre YouGov pentru Sunday Times. Potrivit anchetei, Partidul Conservator devanseaza Partidul Laburist cu doar un punct procentual, fiind creditat cu 34% din intentiile de vot.

In schimb, un sondaj realizat de catre Survation pentru Mail on Sunday, ii crediteaza pe laburisti cu trei puncte procentuale inaintea rivalilor conservatori. O ancheta ComRes arata ca ambele formatiuni se afla cot la cot in privinta intentiilor de vot.

Potrivit sondajului Survation, Partidul National Scotian este creditat cu 5%. De asemenea, liderul formatiunii Nicola Sturgeon se bucura de o popularitate importanta si ar putea sa joace un rol crucial dupa alegeri. Liberal-democratii, care se afla la putere alaturi de conservatori, se mentin la un nivel constant (8%), potrivit ultimelor sondaje, scrie MEDIAFAX.

Insa Partidul Independentei Regatului Unit (UKIP), o formatiune xenofoba si antieuropeana, inregistreaza un usor avans in sondaje, fiind creditat cu 13-17% din intentiile de vot. Alegerile legislative au loc joi. Suspansul este cu atat mai puternic, cu cat Guvernul in exercitiu a inregistrat rezultate bune pe plan economic, dar i se reproseaza adancirea inegalitatilor.

Pe de alta parte, se pare ca Ed Miliband a reusit sa-si imbunatateasca imaginea pe final de campanie.

Dar daca niciunul dintre principalele doua partide nu obtine o majoritate absoluta in Camera Comunelor, ele vor fi nevoite sa se alieze cu partide mai mici, ca al nationalistilor scotieni, liberal-democratilor lui Nick Clegg, care au condus tara timp de cinci ani alianta cu conservatorii, sau ai eurofobului Nigel Farage.

Echipele formatiunilor se pregatesc deja pentru negicieri dure in vederea frmarii unei coalitii de guvernare.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.