Agentia spatiala rusa Roscosmos incearca sa recastige controlul vehiculului spatial robotizat Progress 59, care pare sa fi suferit o defectiune majora la putin timp dupa lansarea pe orbita, ce a avut loc marti, intr-o misiune de alimentare a Statiei Spatiale Internationale (ISS).

Imaginile transmise de la bordul capsulei Progress 59 arata ca vehiculul se roteste ametitor, Pamantul si Soarele aparand si iesind din cadru. Controlorii de zbor rusi au abandonat planurile de a incerca conectarea vehiculului la ISS, operatiune care era programata pentru joi, potrivit purtatorului de cuvant al NASA Rob Navias. Conectarea, programata initial pentru marti si amanata apoi pentru joi, este in prezent "amanata pe termen nedeterminat", potrivit declaratiei lui Navias.

Problemele au aparut la putin timp dupa ce Progress 59 a fost lansata in spatiu cu ajutorul unei rachete rusesti Soyuz, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Decolarea a avut loc marti, la ora 7.09 GMT (10.09 ora Romaniei), vehiculul fara echipaj uman la bord transportand peste trei tone de alimente, combustibil si alte materiale necesare aprovizionarii si functionarii ISS.

"Aproape imediat dupa separarea vehicului spatial de racheta, o serie de probleme de telemetrie au fost detectate in ceea ce priveste Progress 59", a precizat Rob Navias, intr-o transmisiune televizata de la Centrul de control al misiunilor NASA de la Centrul Spatial Johnson din Houston. "Nu s-a primit nicio confirmare a deschiderii antenei de navigatie si nicio confirmare a presurizarii sistemului de propulsie al vehiculului spatial", a mai spus Navias. Controlorii de zbor rusi au incercat recastigarea controlului asupra vehiculului Progress 59, in timp ce acesta a efectuat patru orbite terestre, dar fara succes. In cursul zilei de miercuri, Progress 59 va trece din nou pe deasupra statiilor de control de la sol rusesti, iar controlorii de zbor vor incerca sa recastige controlul asupra vehiculului, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Renovarea inteligentă! Alegerea iluminatului potrivit pentru un...
Renovarea inteligentă!...

"Echipajul de la bordul ISS a continuat in mod obisnuit operatiunile de intretinere si activitatile biomedicale experimentale", a precizat purtatorul de cuvant al NASA. Echipajul Expeditiei 43, de la bordul ISS, include trei cosmonauti rusi, doi astronauti americani si o italianca din partea Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Vehiculele spatiale rusesti Progress sunt capsule robotizate de unica folosinta, vazute drept "caii de povara" dintre vehiculele folosite pentru alimentarea ISS. Aceste vehicule au fost folosite in mod curent pentru transportul de materiale spre avanpostul orbital inca din anul 2000, cand primele echipaje umane au ajuns la bordul ISS, si au o istorie de succes. In august 2011, o defectiune din timpul lansarii a dus la prabusirea vehiculului Progress 44.

Vehiculele Progress sunt echipate cu un sistem automat de navigare, Kurs, care le permite conectarea automata la ISS. Un sistem secundar, de rezerva, numit Telerobotically Operated Rendezvous Unit, le permite cosmonautilor de la bordul ISS sa preia controlul manual de la distanta, in cazul in care apar probleme cu sistemul Kurs.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Vehiculele spatiale Progress au un aspect similar, fiind alcatuite din trei module, cu cel al capsulelor spatiale Soyuz, utilizate pentru transportul spre si dinspre ISS al echipajelor umane. In locul unei capsule pentru transportul echipajului uman, vehiculele Progress includ un modul umplut cu combustibil care este utilizat de ISS pentru mentinerea pe orbita corecta.

Aceste vehicule rusesti sunt parte a unei flote spatiale robotizate care livreaza in mod regulat materiale catre ISS. Vehicule automatizate din Japonia si Europa sunt folosite de asemenea pentru misiuni de alimentare a Statiei Spatiale, dar si vehicule comerciale construite de companiile americane SpaceX si Orbital Sciences Corp., care efectueaza misiuni pentru NASA.

Cea mai recenta misiune de alimentare a ISS a fost efectuata de capsula fara echipaj uman Dragon, a companiei americane SpaceX, care a fost lansata pe 14 aprilie si s-a conectat la ISS pe 17 aprilie.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.