Biserica Armeana i-a canonizat pe cei 1,5 milioane de armeni masacrati de fortele otomane in urma cu 100 de ani, pe fondul refuzului Turciei de a recunoaste genocidul armean, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica.

Liderii Bisericii si oficiali de stat au participat la ceremonia desfasurata joi la Catedrala Echmiadzin, din apropierea capitalei armene Erevan, pentru a marca 100 de ani de la inceputul masacrului.

"Canonizarea martirilor genocidului aduce un nou suflu, gratie si binecuvantare vietii noastre nationale si ecleziastice", a afirmat Catholicos Karekin II, liderul Bisericii Apostolice Armene, in cursul ceremoniei in aer liber, la care a participat si presedintele Armeniei, Serge Sarkisian.

Ceremonia de doua ore s-a incheiat in mod simbolic la ora 19.15 (18.15, ora Romaniei), cand clopotele bisericilor au batut de 100 de ori, un gest repetat de toate bisericile armene din lume. Armenia comemoreaza vineri 100 de ani de la masacrarea armenilor de catre fortele Imperiului Otoman, printr-o serie de ceremonii la care participa personalitati din toata lumea, intre care si presedintii rus si francez, Vladimir Putin si Francois Hollande, informeaza BBC News Online, potrivit MEDIAFAX.

O ceremonie era in desfasurare in cursul diminetii la memorialul victimelor situat la periferia capitalei armene, unde participantii au depus flori.

Armenia afirma ca aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost ucise, insa numarul este disputat de Turcia, care respinge de asemenea folosirea termenului "genocid". Ankara accepta ca au fost comise atrocitati, dar sustine ca nu au existat incercari sistematice de a extermina poporul armean crestin. Turcia afirma de asemenea ca numerosi turci musulmani au murit in timpul razboiului.

Turcia va organiza de asemenea, vineri, o slujba, premierul Ahmet Davutoglu afirmand ca tara sa va "impartasi durerea" armenilor. Tot vineri, Turcia va organiza ceremonii marcand 100 de ani de la inceputul Bataliei de la Gallipoli. Luptele de acolo au inceput insa pe 25 aprilie, iar presedintele armean Serge Sarkisian a acuzat Ankara ca "incearca sa distraga atentia lumii" de la comemorarile din Erevan.

Citeste si:
Anamaria Prodan i-a dat replica părintelui Calistrat: „Rușine...
Anamaria Prodan i-a dat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.